13 Oktober 2012

Kek Apam Gula Hangus - Kukus

Assalamualaikum :D
Salam sejahtera buat semua rakan-rakan blog yang disayangi....dah lama blog Kak Lin tidak dikemas kini... Maaflah sekirannya blog Kak Lin tidak selalu diupdate dan jikalau Kak Lin tidak berkesempatan untuk melawat blog kawan2 yer... Ini memandangkan, buat masa ini Kak Lin kena memberikan sepenuh perhatian  untuk menjaga Mak Kak Lin yang telah uzur. Kak Lin ni seorang sahaja anaknya yang masih ada...jadi Mak Kak Lin mengharapkan Kak Lin untuk menjaganya... Semoga Allah memberikan Kak Lin kekuatan, kesabaran, ketabahan dan kesihatan yang baik untuk memikul amanah dan tanggungjawab  yang diberikan oleh Allah untuk menjaga Mak Kak Lin dengan sebaik-baiknya....Insya Allah...Ameen...

Hari ini Kak Lin nak kongsikan resepi Kek Apam Gula Hangus (Kukus) yang Kak Lin jumpa  didalam Majalah Rasa keluaran Oktober 2012.  Tapiiii.... ada sedikit perubahan yang Kak Lin lakukan daripada resepi asal. Gulanya tak berapa dihanguskan...itu sebab warnanya tak berapa nak coklat dan sodabikarbonatnya Kak Lin kurangkan sebab tak suka banyak2 nanti pahit...

KEK APAM GULA HANGUS 
Resepi : Chef Hairul Anuar Hamidi - Majalan Rasa Oktober 2012
Dicuba Oleh : LinRosly



Bahan2:-
100 gm gula pasir
50ml air

Bahan A
120 gm mentega cair
100 gm tepung kek - Kak Lin tambah  50gm lagi
50 gm soda bikarbonat - Kak Lin masukkan 1 1/2 sudu kecil
200 gm susu pekat manis
5 biji telor


Cara2:-
1. Cairkan gula pasir bersama air sehingga menjadi perang dan Biarkan sejuk, ketepikan.
2. Campurkan semua bahan A dan kacau hingga sebati
3. Masukkan gula perang yang disejukkan tadi dan kacau lagi hingga sebati
4. Tuang dalam acuan dan kukus selama 30 minit.




20 ulasan:

  1. aslmkum kak lin.. tumpang minum ptg kt sni la.. bhn2 kek nmpk mudah jer.. rasanya semua ada kt dpur.. tinggal tiup angin rajin jer ni.. s'mga kak lin sentiasa diberi kekuatan dlm mjadi ibu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaikumsalam Zana :D
      Kalau angin rajin dan sampai blhlah buat...insya allah...ameen...

      Muaaahhhh....

      Padam
  2. Kak Linnnnn..Assallamualaikum ...

    Kak, sedapnyaaaa kak.....Suka sbb ada rasa gula hangus tu..nak kak...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Assalamualaikum Naz :D
      Kak Lin buat kek ni nk balas piring jiran...senang nk membuatnya...

      Padam
  3. Ermm..Naz doakan semoga akak diberi kesihatan yg baik dan kesabaran yang tiada bertepi agar segala urusan seharian akak dapat disempurnakan dgn baik sekali..Aminnnn..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ameen...bersemangat hati ini bila ada org bagi sokongan, nasihat dan mendoakan yg terbaik...

      Terima kasih Naz Sayangggg!!!

      Padam
  4. moga dipermudahkan urusa akak..gebu kak apam tu..

    BalasPadam
  5. assalam kak leen...
    aduh sedap tu kak... mintak sepotong buat minum petang... nescafe dah siap bancuh ni... hehe...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaikumsalam :D
      Hehehe kalau sebelah rumah dah Kak Lin hulur dah...

      Padam
  6. alamak ruginya lambat singgah ke sini..tentu dh hbis tu kan kak...sedap tu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah habis baru nak datang! hehehe

      Padam
  7. assalamualaikum.. kak lin...
    sedapnya kek apam gula hangus tu...
    nani 1st time wat masa baru2 pegnent hari tu.. tu pun teringin sangat.. hehehe.. :)

    akak.. terima kasih atas minyak tu.. alhamdullillah..
    haikal 2 kali nak semput.. tapi bila dah makan titik 2 tiktik dlm mulutnya.. alhamdullillah.. berkesan sangat.. so far skrg ni dari bulan lepas.. blom ada semput atau batuk..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaikumsalam Nani :D
      Tak lama lagi dapat orang baru lah yerrr? Alhamdulilah semoga selamat..Ameen

      Sama2 Kasih. Alhamdulilah semoga Haikal akan beransur-ansur baik dan tak kena semput lagi yer...Insya Allah...Ameen...

      Padam
  8. Aslmkum K.Lin
    Moga k.Lin sentiasa dikurniakan kesejahteraan dan kekuatan utk menjaga ibu yg disayangi....kasih ibu bawa ke syurga...
    belum pernah buat kek apam kukus gini....kalau dpt minum ptg sama k.Lin kan seronok...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaikumsalam Mama :D
      Bilalah agaknya kita dapat minum petang bersama yer Mama...Teringin sangatttt!!!

      Padam
  9. Kak Lin...oooooo..kak lin... Mana akak ni?? Sibuk ye kak... harap sihat2 saja dan terus bersemangat menjalankan segala tanggungjawab serta kewajipan ye kak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Minta Maaflah Naz panggil Kak Lin tak dengar...almaklumlah tengah sibuk...hehehehe..yer ada apa2 yg Kak Lin boleh tolong?

      Padam
  10. assalamualaikum Lin sorry akak ni selalu delay je nk singgah sini biasa lah jauh sangat confem dah habis kan tkpe lainkali nk tmpah tiket awal sikit supaya dpt makan apa2 yg dihidangkan oleh Lin heee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaikumsalam Kak Noor :D
      Kelakarlah Kak Noor ni sampai nak tempah tiket...hehehe. Insya Allah kalau Lin free Lin pasti skodeng rumah akak...

      Padam

Terima Kasih...Datang Lagi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...