Assalamualaikum :D
Pertama kali saya mencuba resepi daripada umah Kak Nor (Secubit Garam) iaitu Daging Black Pepper. Saya cuma tambah bawang besar dan carrot, yang lain ikut resepi asal sepertimana mengikut resepi Kak Nor (Secubit Garam) Terima kasih Kak Nor sedap resepi Daging Black Pepper Ni... Muaaaahhhhhhh!!!
DAGING BLACK PEPPER
Bahan2:-
500gm daging batang pinang
1 sb serbuk lada hitam yg ditumbuk kasar - lebihkan jika ingin lebih pedas
1 biji lada benggala hijau
1 biji lada merah
3 sb kicap manis
2 sb sos tiram
1 cawan air
1 sb tepung jagung yg dibancuh dgn 2 sb air
½ sudu garam halus dan 1/2 sb gula
- minyak utk menggoreng
1 biji lada benggala hijau
1 biji lada merah
3 sb kicap manis
2 sb sos tiram
1 cawan air
1 sb tepung jagung yg dibancuh dgn 2 sb air
½ sudu garam halus dan 1/2 sb gula
- minyak utk menggoreng
Cara2:-
1.Potong daging nipis-nipis dengan cara melawan urat supaya daging tidak liat. Bersihkan dan toskan selama satu jam atau lebih supaya daging tidak mengeluarkan air yg banyak ketika menggoreng.
2.Potong panjang kedua-dua lada. Sebelum itu hendaklah dibuang dulu butir-butir lada
3.Panaskan minyak. Sebolehnya digunakan minyak yg banyak dan menggunakan api yg kuat spt yg ditunjuk ajar oleh chef asal supaya daging itu tak perlu digoreng dgn lama. Goreng daging lebih kurang 3 - 4 minit sambil dikacau supaya rata masaknya dan angkat.
4.Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar shj. Masukkan serbuk lada hitam dan kacau hingga berbau wangi dan masukkan lada merah. Lepas itu masukkan kicap manis, sos tiram, garam dan gula. Kacau sebati. Peringatan: garam tak perlu letak banyak2 kerana dah pun masin - dari kicap dan sos tiram.
wah sedapnya daging ni kak...saya suka black pepper ni selalu juga msk mcm ni..tapi nampak kak lin msk ni sungguh menyelerakan...baru jer sudah mkn ni terasa lapar blk...hehe
BalasPadamsaya suka ni daging blackpepper....ish nak kena p b'fast nih..lapar pulak tengok gambar ni
BalasPadamsalam lin, oo buat daging bp ya..tak ajak akak makan sorang hehe.. mekasih ya sudi cuba :)
BalasPadamohh feberet saya jugak ni kak leen....... mesti berasap2 telinga tapi bukan pedas.. tapi hangat.. heeee...
BalasPadamkak lin..
BalasPadamwah..wah....daging tu...
terbaik
Nieza > Mmg Sedap Pun Daging Black Pepper Ni...Satu Hari Nanti Nak Cuba Resepi Masakan Nieza...
BalasPadamZarin > Bila Tgk Sahabat2 Nya Block Yg Rajin Masak Ni Kak Lin Pun Terasa Lapar...
BalasPadamKak Nor > Walaikumsalam...
BalasPadamHehehehe Sajer Tak Nak Beritahu Kak Nor...Biar Kak Nor Tau Sendiri....Kihkihkih....Sedap! Kak Nor...Terimakasih Kembali...
Madiha > Betul3 Sedap Makan Panas2
BalasPadamCitaRasa Rinduan > Terima kasih Ayu...
BalasPadamSalam ziarah petang, sedapnya nampak daging goreng black paper k.lin...dah lama tak buat..kalau makan dengan nasi panas2 sedap ni..
BalasPadamAdiwieyah > Walaikumsalam...Terima kasih...mmg sedap resepi dari Kak Nor ni ubah2 selera...
BalasPadam