06 Disember 2011

Rebus Asam Ikan

Assalamualaikum :D
Atas Permintaan Rakan2 Yang Terdekat, Hari Ini Kak Lin Nak Tayang  Resepi REBUS ASAM IKAN Dari Resepi Mak Kak Lin...Untuk  Pengetahuan Kalian Masa Kak Lin Kecik-Kecik Dulu Mak Kak Lin Suka Masak Rebus Asam Ikan Sungai Dengan Nenas Sampai Sekarang Pun Dia Suka Masak Rebus2. Alhamdulilah Pada 12hb Disember 2011 Ni Usianya Genap 72 Tahun, Masih Sihat Dan Tiada Menghidapi Sebarang Penyakit Kronik. Setakat Demam2 Tu Biasalah.... Hari Ni Kak Lin Ganti Rebus Asam Ikan Sungai Kepada Ikan Tenggiri.

REBUS ASAM IKAN
Resepi: Mak
Dicuba Oleh: LinRosly


Bahan2:
4 Keping Ikan Tenggiri
1Sudu Asam Jawa *Kak Lin Guna Asam Jawa Adabi
1/2 Biji Nenas Sederhana Kecil
5 Tangkai Daun Kesum
1Ulas Bawang Putih *Dibelah 2

Bahan Kisar:
1/2 Inci Kunyit Hidup
5 Ulas Bawang Merah
4 Biji Lada Merah
5 Tangkai Cili Padi *Jika Nak Pedas
1 Inci Belacan


Cara2:
Ikan Di Bersihkan.  Masukkan Bahan Kisar, Bawang Putih, Nenas, Ikan, Asam Jawa Dan Garam Ke Dalam Periuk. Masak Hingga Mendidih Dan Masukkan Daun Kesum. Setelah Ikan Masak Bolehlah Di Hidangkan.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...