26 Mac 2011

Keli Salai Lomak Cili Padi *Mas*

Assalamualaikum :D
Sebelum Kak Lin mulakan cerita tentang resepi kali ini,  Kak Lin nak citer pasal "Mak Kak Lin Nyaris Tertipu". Mak Kak Lin tinggal seorg di Kg, Kak Lin ajak tinggal dengan Kak Lin dia menolak kerana kat rumah Kak Lin pun x ada org kalau Kak Lin dan suami keluar bekerja.  

Pada hari sabtu 2 minggu lepas ada 2 org perempuan datang kerumah Mak Kak Lin, mereka kata mereka dari Jabatan Agama Johor bahagian zakat dan Mak Kak Lin telah terpilih untuk menerima zakat berjumlah RM10,000.00, tetapi dengan syarat Mak Kak Lin tak boleh beritahu pada anak-anak.  Kemudian mereka minta buku akaun Mak Kak Lin, nak tengok berapa banyak duit yang ada dalam akaun bank, tetapi dalam buku akaun tersebut memang kosonglah!. sebab semua buku Mak, Kak Lin yang pegang.  Lepas tu dia minta  Mak Kak Lin menyerahkan wang sebanyak RM 500.00 jika hendak mendapatkan wang RM10,000.00 yang mereka janjikan. Jika tidak wang RM 10,000.00 tersebut tak kan dapat. Mak Kak Lin kata "Mak Cik tak ada duit, hanya ada RM 30.00 sahaja, itu pun utk belanja dapur" Kemudian mereka kata "oleh kerana Makcik tak dapat menyediakan wang sebanyak RM 500.00 maka Makcik tak dapatlah wang RM 10,000.00 tersebut". Mak Kak Lin kata "tak apalah bukan rezeki makcik" mereka pun terus berlalu pergi.  Mak Kak Lin tak dapat nak ambil No Kereta mereka,  masa tu Mak Kak Lin tak pakai cermin mata, jadi tak nampak.  Berhati-hatilah pada ibu-ibu yang tinggal keseorangan dirumah.

Okeylah berbalik pada resepi kali ini "Ikan Keli Salai Lomak Cili Padi" resepi dari umah Mas Terima kasih Mas! muaaahhhhhh....sumber dari Kak Norma....Terima kasih juga pada Kak Norma. Kak Lin masak kaw! kaw! kepedasannya, makan pulak dengan nasi panas Wow! terangkat!

 KELI SALAI LOMAK CILI PADI
Sumber : Kak Norma  Resepi Dari Rumah : Mas 
Dicua Oleh: LinRosly

Bahan2:-
3 ekor ikan keli - dibersihkan 
*  cili padi  - terpulang banyak mana nk...
*  kunyit hidup 
* 1 biji bawang besar 
Santan - dr setengah biji kelapa - Kak Lin guna santan kotak
Sebiji limau nipis - Kak Lin guna asam keping
Garam dan perasa

Cara2:-
1.Ikan keli disapukan kunyit dan garam kemudian disalai hingga kering..(kalau malas nk salai..bakar dalam oven pun boleh)
2.Bahan-bahan bertanda  * ditumbuk halus ( Kak Lin kisar jer ). Kemudian,masukkan ke dalam periuk
3.Masukkan santan dan asam keping. Masak dengan api perlahan. Kemudian masukkan keli salai.
4.Masukkan garam dan perasa
5.Masak hingga kuah pekat dan boleh tutup api.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...