22 Disember 2010

Baung Masak Lemak Dg Belimbing Buluh


BAUNG MASAK LEMAK BELIMBING BULUH
Sumber : LinRosly

Assalamualaikum :D
Inilah Entry Terakhir Untuk Minggu Ni Ke Atau Tahun Ni? Hehehehe.... Esok Kak Lin Mula Bercuti Untuk Mengambil Anak Kak Lin Di Kluang Dan Hari Jumaat Ambil Anak Yang Di Kuala Pilah.   Lepas Tu Kalau Keadaan Cuaca Mengizinkan Kak Lin Akan Bercuti Ke Melaka Bersama Keluarga. 

Ikan Baung Ni Memang Terkenal Di Segamat, Johor.  Kalau Ada Sesiapa Yang Belum Pernah Makan Ikan Baung Ni.... Jomlah Datang Ke Johor. Sekali Dah Rasa Mesti Nak Lagi....


Bahan2:-
1 Ekor Ikan Baung
15 Biji Cili Padi
10 Biji Belimbing Buloh* Di Belah Dua
1 Inci Kunyit Hidup
1 Helai Daun Kunyit
- Santan Secukupnya
- Garam Secukupnya

Cara2:-
Ikan Di Bersihkan Kemudian Di Rendam Dengan Garam Dan Air Asam Sehingga Bau Hanyirnya Hilang. Basuh Sekali Lagi Dan Masukkan Ke Dalam Periuk Bersama-sama Dengan Belimbing Buluh.

Tumbuk Kunyit Dan Cili Padi Kemudian Masukkan Ke Dalam Periuk Yang Berisi Ikan.  Masukkan Pula Santan, Garam Dan Daun Kunyit.  Masak Sehingga Ikan Masak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...