22 Disember 2010

Baung Masak Lemak Dg Belimbing Buluh


BAUNG MASAK LEMAK BELIMBING BULUH
Sumber : LinRosly

Assalamualaikum :D
Inilah Entry Terakhir Untuk Minggu Ni Ke Atau Tahun Ni? Hehehehe.... Esok Kak Lin Mula Bercuti Untuk Mengambil Anak Kak Lin Di Kluang Dan Hari Jumaat Ambil Anak Yang Di Kuala Pilah.   Lepas Tu Kalau Keadaan Cuaca Mengizinkan Kak Lin Akan Bercuti Ke Melaka Bersama Keluarga. 

Ikan Baung Ni Memang Terkenal Di Segamat, Johor.  Kalau Ada Sesiapa Yang Belum Pernah Makan Ikan Baung Ni.... Jomlah Datang Ke Johor. Sekali Dah Rasa Mesti Nak Lagi....


Bahan2:-
1 Ekor Ikan Baung
15 Biji Cili Padi
10 Biji Belimbing Buloh* Di Belah Dua
1 Inci Kunyit Hidup
1 Helai Daun Kunyit
- Santan Secukupnya
- Garam Secukupnya

Cara2:-
Ikan Di Bersihkan Kemudian Di Rendam Dengan Garam Dan Air Asam Sehingga Bau Hanyirnya Hilang. Basuh Sekali Lagi Dan Masukkan Ke Dalam Periuk Bersama-sama Dengan Belimbing Buluh.

Tumbuk Kunyit Dan Cili Padi Kemudian Masukkan Ke Dalam Periuk Yang Berisi Ikan.  Masukkan Pula Santan, Garam Dan Daun Kunyit.  Masak Sehingga Ikan Masak.

14 ulasan:

  1. Salam Lin...

    Waaaaaaaaaaaaa...piiinnnggggsaaaann!!! Adeeii cik adik oiii, meleleh tgk...huhuuuuu

    BalasPadam
  2. assalamualaikum... k. lin... sihat?
    wahhh makan baung ye.. seingat nani.. nani pernah makan baung kira2 20 tahun dulu je.. :( time pegi bercuti kat umah pak sedara kat alor ibus (cam dlm permandangan kat tepi2 blog nani tu.. alor ibus kedah) sampai la ni dah tak nampak rupa ikan tu dah.. :) cam teringin je nak lagi.. sedap wat masak boh belimbing tu.. asben nani pun suka.. :D ade belimbing :D

    BalasPadam
  3. Assalam Kak Lin,
    sedapnya nengok....terliur la...emmm..nampak sedap!...apapun diucapkan selamat bercuti yer kak...semoga segala urusan dipermudahkan Allah...amin.

    BalasPadam
  4. salam kak lin
    tk pernah tengok n makan lagi ikan baung ni tapi nampak sedap sgt nih

    BalasPadam
  5. Tahun 1999 banyak ikan mabuk di Sungai Keratong dekat Bukit Serok, Rompin. Ikan Baung, ikan Sebarau, sisik kilat. Kitorang sibuk tangkap dapat satu tin.

    BalasPadam
  6. Tumpang lalu...sedapnye lauk kampung ni.. belimbing buluh ni slalu buat sy terliur.. nyum nyum... kak..minta izin letak page kita kat jom skodeng bole? sama2 sharing :) kita dah link akak punye.. terbaikkk... http://iriskitchen.blogspot.com ,tq kak

    BalasPadam
  7. selamat bercuti kak lyn... dan selamat kembali bertugas semula nanti......

    BalasPadam
  8. Kak Ummi > Jg Sampai Pengsan Kak Ummi...Nanti Lin Tak Daya Nak Angkat! Hihihi

    BalasPadam
  9. Jassnani > Lamanya Dah 20 Tahun...Jomlah Dtg Sgt..Kak Lin Masakkan Ikan Baung....

    BalasPadam
  10. Nieza > Terima kasih Nieza...

    BalasPadam
  11. Zarin > Nak Rasa Jom! Dtg Sgt...

    BalasPadam
  12. Borhan > Dapat 1 Tin Buat Masak Apa?

    BalasPadam
  13. Iris Kitchen > Okey Nanti Kak Lin Letak Kat Jom Sekodeng...

    BalasPadam

Terima Kasih...Datang Lagi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...