07 Januari 2011

Kari Ayam Special Dan Roti Jala

Assalamualaikum :D
Tempohari Kak Lin Masak Kari Ayam Special Resepi Dari Kak Ummi Utk Hidangan Tengahari. Memang Sedap Kari Ayam Special Kak Ummi Ni...Untuk Minum  Petang Pula, Kak Lin Buat Roti Jala Makan Dengan Kari Ayam Special... 
                                    
KARI AYAM SPECIAL
Resepi : Ummi Zaihadi 
Dicuba Oleh : LinRosly

Bahan2:-
1/2 Kilo Ayam (Lebihkurang 6 Ketul Sederhana Besar)
1 Paket Rempah Kari Daging/Ayam Adabi ) *Bancuh
2 Cawan Santan Pekat ) Bersama
3 Sudu Besar Cili Kering Yang Dikisar
1 Sudu Kecil Serbuk Ketumbar
2 Cawan Santan Cair
3 Sudu Besar Air Asam Jawa
2 Biji Cili Hijau - Belah
3 Biji Kentang - Belah 6
Garam Secukup Rasa


Bahan Kisar:-
5 Ulas Bawang Merah
3 Ulas Bawang Putih
2 Cm Halia
2 Cm Lengkuas
1 Biji Buah Keras


Bahan Tumis:-
1 Batang Kulit Kayu Manis
2 Kuntum Bunga Lawang
3 Kuntum Bunga Cengkih
3 Biji Buah Pelaga
3 Batang Serai - Dititik

Cara2:-
Panaskan Minyak Dan Tumis Dulu Bahan Tumis. Kacau Sebentar Dan Masukkan Bahan Kisar. Kacau Hingga Naik Bau. Masukkan Rempah Kari Bersama Santan Pekat Tadi. Kacau Dan Masukkan Cili Kisar. Masak Dengan Api Perlahan Hingga Rempah Naik Minyak. Masukkan Ayam, Gaul Rata Dan Mesra. Masak Lebihkurang 10 Minit. Masukkan Air Asam Jawa, Kentang Dan Santan Cair. Masukkan Garam Secukupnya. Biar Mendidih Dan Perlahankan Api. Bila Kuah Agak Pekat Dan Kentang Telah Lembut, Masukkan Cili Hijau Dan Tutup Api.


ROTI JALA
Resepi: Mak  
Sumber: LinRosly

Bahan2:-
3 Cawan Tepung Gandum
4 Cawan Air
1 Biji Telur
2 Sudu Besar Minyak Masak
-  Sedikit Garam
- Sedikit Pewarna Kuning
  
Cara2:-
Campurkan Tepung Bersama Garam – Gaul Rata.  Masukkan Minyak Dan Gaul Rata Kemudian Masukkan Telur Dan Air.  Masukkan Pewarna Kuning Dan Kacau Bancuhan Hingga Menjadi Cairan Tepung. -   Elak Daripada Berketul-Ketul.
Biarkan Seketika.

Panaskan Kuali Pada Api Yang Sederhana.. Jalakan Bancuhan Ini Dengan Menggunakan Acuan Roti Jala. Setiap Kali Masak, Satu Gorengan Sedia Melipat Atau Mengulungnya. Hidangkan Bersama Kari.


10 ulasan:

  1. Dah lama nya tak buat roti jala..Mintak sikitt..

    BalasPadam
  2. salam pagi jumaat akak....
    sedap nampak kari tu...leh try nanti...

    BalasPadam
  3. Liiiiiinnnnnnnnn....tq sudi try resepi kari ayam tuh...sedap ke...betul ke nih? Hahahhaaa....kalau sedap tu betul laa..kalau x sedap tu..mst air tangan x cukup..kena letak air kaki..wakakaaa...jgn marah, akak gurau...tq tq 4 trying...muuaahhh!

    BalasPadam
  4. yummy.. roti jala my faveret.. tp kita tak guna telur, guna tepung kastad.. lembut sgt..ahakks.. ada masa nant kita share ye :)

    BalasPadam
  5. Yan > Kalau Sebelah Umah Dah Tentu Kak Lin Htr...

    BalasPadam
  6. Aishah > Wsalam...Mmg Sedap Kari Tu..Cubalah..

    BalasPadam
  7. Kak Ummi > Hehehe Mmg Sedap...Kalau Dapat Rasa Masakan Air Tangan Kak Ummi Mesti Tak Cukup Sepinggan!

    BalasPadam
  8. Iris Kitchen > Bolehlah Share Dg Kak Lin Roti Jala Guna Tepung Kastad Tu Yer...

    BalasPadam

Terima Kasih...Datang Lagi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...