Assalamualaikum :D
KARI AYAM SPECIAL
Bahan2:-
1/2 Kilo Ayam (Lebihkurang 6 Ketul Sederhana Besar)
1 Paket Rempah Kari Daging/Ayam Adabi ) *Bancuh
2 Cawan Santan Pekat ) Bersama
3 Sudu Besar Cili Kering Yang Dikisar
1 Sudu Kecil Serbuk Ketumbar
2 Cawan Santan Cair
3 Sudu Besar Air Asam Jawa
2 Biji Cili Hijau - Belah
3 Biji Kentang - Belah 6
Garam Secukup Rasa
Bahan Kisar:-
5 Ulas Bawang Merah
3 Ulas Bawang Putih
2 Cm Halia
2 Cm Lengkuas
1 Biji Buah Keras
Bahan Tumis:-
1 Batang Kulit Kayu Manis
2 Kuntum Bunga Lawang
3 Kuntum Bunga Cengkih
3 Biji Buah Pelaga
3 Batang Serai - Dititik
1/2 Kilo Ayam (Lebihkurang 6 Ketul Sederhana Besar)
1 Paket Rempah Kari Daging/Ayam Adabi ) *Bancuh
2 Cawan Santan Pekat ) Bersama
3 Sudu Besar Cili Kering Yang Dikisar
1 Sudu Kecil Serbuk Ketumbar
2 Cawan Santan Cair
3 Sudu Besar Air Asam Jawa
2 Biji Cili Hijau - Belah
3 Biji Kentang - Belah 6
Garam Secukup Rasa
Bahan Kisar:-
5 Ulas Bawang Merah
3 Ulas Bawang Putih
2 Cm Halia
2 Cm Lengkuas
1 Biji Buah Keras
Bahan Tumis:-
1 Batang Kulit Kayu Manis
2 Kuntum Bunga Lawang
3 Kuntum Bunga Cengkih
3 Biji Buah Pelaga
3 Batang Serai - Dititik
Cara2:-
Panaskan Minyak Dan Tumis Dulu Bahan Tumis. Kacau Sebentar Dan Masukkan Bahan Kisar. Kacau Hingga Naik Bau. Masukkan Rempah Kari Bersama Santan Pekat Tadi. Kacau Dan Masukkan Cili Kisar. Masak Dengan Api Perlahan Hingga Rempah Naik Minyak. Masukkan Ayam, Gaul Rata Dan Mesra. Masak Lebihkurang 10 Minit. Masukkan Air Asam Jawa, Kentang Dan Santan Cair. Masukkan Garam Secukupnya. Biar Mendidih Dan Perlahankan Api. Bila Kuah Agak Pekat Dan Kentang Telah Lembut, Masukkan Cili Hijau Dan Tutup Api.
3 Cawan Tepung Gandum
4 Cawan Air
1 Biji Telur
2 Sudu Besar Minyak Masak
- Sedikit Garam
- Sedikit Pewarna Kuning
Cara2:-
Campurkan Tepung Bersama Garam – Gaul Rata. Masukkan Minyak Dan Gaul Rata Kemudian Masukkan Telur Dan Air. Masukkan Pewarna Kuning Dan Kacau Bancuhan Hingga Menjadi Cairan Tepung. - Elak Daripada Berketul-Ketul.
Biarkan Seketika.
Panaskan Kuali Pada Api Yang Sederhana.. Jalakan Bancuhan Ini Dengan Menggunakan Acuan Roti Jala. Setiap Kali Masak, Satu Gorengan Sedia Melipat Atau Mengulungnya. Hidangkan Bersama Kari.
Dah lama nya tak buat roti jala..Mintak sikitt..
BalasPadamsalam pagi jumaat akak....
BalasPadamsedap nampak kari tu...leh try nanti...
Liiiiiinnnnnnnnn....tq sudi try resepi kari ayam tuh...sedap ke...betul ke nih? Hahahhaaa....kalau sedap tu betul laa..kalau x sedap tu..mst air tangan x cukup..kena letak air kaki..wakakaaa...jgn marah, akak gurau...tq tq 4 trying...muuaahhh!
BalasPadamyummy.. roti jala my faveret.. tp kita tak guna telur, guna tepung kastad.. lembut sgt..ahakks.. ada masa nant kita share ye :)
BalasPadamsedapnye!!!!
BalasPadamYan > Kalau Sebelah Umah Dah Tentu Kak Lin Htr...
BalasPadamAishah > Wsalam...Mmg Sedap Kari Tu..Cubalah..
BalasPadamKak Ummi > Hehehe Mmg Sedap...Kalau Dapat Rasa Masakan Air Tangan Kak Ummi Mesti Tak Cukup Sepinggan!
BalasPadamIris Kitchen > Bolehlah Share Dg Kak Lin Roti Jala Guna Tepung Kastad Tu Yer...
BalasPadamHazlin > Mmg Sedap..
BalasPadam