11 November 2010

Kueh Kuaci

Assalamualaikum :D
Kuih Kuaci resepi mak...Mak Kak Lin memang suka makan kuih kuaci tapi Kak Lin kurang menyukai kuih kuaci ni...bila dah buat dan dah ada didepan mata bedal jer lerrr...


Bahan2:-
250 Gram Tepung Pulut
1 ½ Cawan Air
Daun Pisang Secukupnya – Di Layur Di Gunting Bulat
Santan Pekat
Sedikit Garam

Inti:-

1 Biji Kelapa Yg Tidak Terlalu Tua - DiParut
1 Ketul Gula Melaka
1 Cawan Air
1 Helai Daun Pandan




Cara2:-
Campurkan Semua Bahan Inti Dan Masak Hingga Kering.
Tepung Pulut Di Bancuh Dengan Air. Uli Hingga Menjadi Doh.   Ambil Sedikit Doh Letak Diatas Daun Pisang  Kemudian Leperkan Dan Bubuh Inti.  Tutup Dengan Kemas. Tuangkan Sedikit Santan Yang Telah Di Campur Dengan Garam. Lipat Daun Pisang Dengan Kemas. Susun Satu Persatu Di Dalam Kukusan. Sebelum Itu Panaskan Kukus Terlebih Dahulu Kemudian Kukus Selama 15 Hingga 20 Minit.

Note:-
Mak Kak Lin Teringin Nak Makan Kueh Koci....Dia Lebih Suka Kueh Koci Yang Di Buat Sendiri Daripada Yang Di Beli...Tu Yang Kak Lin Buatkan Untuk Dia.  Selera Warga Emas Tak Sama Dengan Selera Kita Orang Muda! Hehehehe..... Muda Ke Kak Lin Ni? Perasan!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...