15 Mac 2011

Siput Masak Lemak

Assalamualaikum :D
Seronok betul Kak Lin bila mendapat tahu adik ipar dari Johor Bahru nak datang dan tidur dirumah Kak Lin pada hari Ahad tempohari.  Kebetulan pada hari Sabtu tu ada Pasar Tani apa lagi shopping sakanlah! Sebenarnya Kak Lin selalu shopping di Pasar Awam...beli barang sikit2 tapi bila Kak Lin ke Pasar Tani tak cukup tangan bawa barang ke Kereta! siap 2 kali ulang tu! Ikan dan sayur yang di jual di Pasar Tani lebih segar dari di Pasar Awam...Pasar Tani ni pulak bukanlah hari-hari ada cuma seminggu 2 kali atau seminggu 3 kali.

Bila tengok siput sedut dan batang keladi tergantung di salah sebuah gerai di Pasar Tani tu teringin pulak Kak Lin nak masak siput sedut masak lemak cili padi bersama dengan batang keladi....


Bahan2:
1kilo siput
1ikat batang keladi
1ikat daun kesum
15tangkai cili padi – ikut pedas*
6biji bawang merah*
2biji bawang putih*
1inci halia*
1inci kunyit hidup* kisar
2 mangkuk santan pekat
2 mangkuk santan cair
1keping asam gelugur
-garam secukup rasa


Cara2:-
1.Batang keladi di kerat kemudian dibersihkan dan dicelor bersama sedikit garam. Toskan.
2.Siput di potong ekor dan di bersihkan.
3.Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama-sama dengan siput tadi.  Masukkan juga santan cair, daun kesum, batang keladi dan asam gelugur serta garam. Masak hingga mendidih.
4.Akhir sekali masukkan santan pekat. Biarkan mendidih sebentar kemudian angkat.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...