28 September 2012

Cucur@Cekodok Ikan Bilis Air Panas

Assalamualaikum :D
Salam sejahtera, salam sayang dan salam rindu pada semua rakan-rakan blog yang dikasihi. Alhamdulilah.... dipagi Jumaat yang mulia ini, Kak Lin masih bernafas dan masih boleh mengupdate blog untuk tatapan kalian semua. Walaupun blog Kak Lin ini tiada masakan yang hebat-hebat dan gambar yang cantik2 tapi alhamdulilah kalian semua masih sudi berkunjung kesini demi persahabatan dan ukhwah yang terjalin. Terima kasih.

Hari ni cuma Kak Lin nak kongsi resepi Cucur@Cekodok Ikan Bilis Air Panas yang dah biasa juga kalian buat kot...sebelum ni Kak Lin pernah beberapa kali buat Cekodok Air Panas ni tapi main agak2 jer bahan2nya...kadang menjadi kadang tidak...hehehehe kali ni Kak Lin betul2 mengikut resepi yang diarahkan di SINI.  Syukran... Yaaa Tuan punya blog :D

CUCUR@CEKODOK IKAN BILIS AIR PANAS
Dicuba Oleh: LinRosly 


Bahan2:-
3 cawan tepung gandum*
- segenggam ikan bilis (tumbuk kasar)*
1 biji bawang besar (potong kecil2)*
1 biji lada merah (dihiris)*
- daun sup/bawang (dihiris)*
- garam secukup rasa*
21/2 cawan air panas mendidih
- minyak untuk mengoreng


Cara2:-
1. Satukan bahan yang bertanda* dan gaulkan kesemua bahan*
2. Bulatkan lubang ditengah adunan
3. Tuangkan air panas dan kacau dengan cepat, adunan akan menjadi berat dan kental
4. Bentukkan adunan seperti bebola mengikut selera
5. Panaskan minyak dan gorenglah dengan api sederhana hingga kekuningan


29 ulasan:

  1. Assalamualaikum.. kak lin..
    rajin nye... :) sejuk2 ni mmg best makan cucur panas2 ngan teh 0 Panas.. pagi tadi sblm mai keje pun nani buat cucur jemput2 bawang+kentang.. tapi tak ler bulat camtu... nani nye banyak tinga.. :) eheheheh..
    >> pstt kak.. nani dah add akak kat fb.. norahnani ismail.. :) sbb nak tau minyak tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaikumsalam sayang...
      Oklah tu janji sedap dimakan...

      Padam
  2. kak lin...
    meh la sepinggan cucur tu...he3

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau Mas duk berjiran dgn akak, dah Kak Lin hantar cucur ni... :D

      Padam
  3. salam kak lin.. ni la salah satu makanan yg xpernah jemu di makan.. kalau xde idea nk masak utk bekfes, xyah la nk tanya enchik abg tun nih, dh tau jawapan dia 'jemput2 ikan bilis." hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaikumsalam Tun :D
      Yessss nilah juga menu sarapan yg selalu menjadi pilihan Kak Lin...

      Padam
  4. Salam kak lin! sedapppnyaaaaa! alaaaaaa... tgh hujan2 gni sedap makan cucur gini kan kak :D Nasi lemak tumis tu kan mcm mana kita nak ckp ya :D sama jer rasa cuma rasa dia sedap sikit n nasinya cantek :D Kita ari ni nak update blog tp satu hari cuba edit gmbr tak boleh jdnyer terpaksalah memboringkan diri dgn duk tgk tv ehehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaikumsalam Ija :D
      Tq sudi menjwb pertyaan Kak Lin...jika dtg seru Kak Lin cyba buat nasi lemak tumis tu yer...

      Bagus juga tgk tv tu rehat2kan minda....

      Padam
  5. aslmkum kLin.. waduh .. mmg best cicah smbl sardin ni.. ngadap 10 biji pun tak perasan .. tq kLin sudi mencuba.. muaaaaahhh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaikumsalam Zana :D
      Sama2 kasih...muaaaahhhhh...

      Padam
  6. Peeghhh terliurla k lin..klo cekodok mmg x tolak..lg2 ada sambal kicapp...masyukkkk...nyumnyumnyum:-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Lin x pernah lg makan cekodok dgn samal kicap...selalunya sambal sardin atau sambal tumis...boleh cuba cicah dgn sambal kicap ni...

      Padam
  7. Aslmkum k.Lin.sedap cokodok buat minum ptg cicah dg sos thai yg pedas manis itu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaikumsalam Mama :D
      Mmg sedap Mama...anak2 Kak Lin suka cicah dgn sos thai...

      Padam
  8. Cucur ikan bilis..sukanya! Cicah sos cili...perghhh! Sambil hirup teh O!...hehe :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Masa tu pasti tak sedar cucurnya tetiba dh habis...hehehe

      Padam
  9. asslm Kak Lin cygg...wah bulot2 cucur ikan bilis akak tu...cmne yer nk buat gitu..nmpk sedap tu kak...mau berbiji masuk ke mulut gamaknya ni..hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaikumsalam sayang!
      Kak Lin buat bulat2 guna tepung atau air jadi tak melekat...jgan tercekik pulak yer sayang kalau masuk mulut sampai berbiji2... Hehehe

      Padam
  10. salam kaklin.... tersangat la cumil cekodok mu itew... molat2 mcm diri ku... hihihi... insyaAllah nak cuba jugak la kak! mcm best gitu!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaikumsalam Hana :D
      Molat2 tak per comel...mesti org gerammmmm mcm Kak Lin juga Molat...hehehe

      Padam
  11. salam kak Lin...bolat2 cucur kak lin tu ya,kdg2 pon suka gak guna air panas buat cucur nih!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaikumsalam Atie :D
      Alahai ada juga yg penjung2 hehe tapi x nampak kot...

      Padam
  12. salam kak..
    malam tadi dah terjah sini, tapi lemau betul tenetnya...x leh nk drop komen.
    wa kak...suka sangatttt cucur2 montel mcm ni..yg tak montel pun kita suka, kalau bam2 macam ni laaagi la kita sukee..hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaikumsalam Rohah :D
      Line internet ni kadang2 mmg slow...tapi tak per berkat sabar dapat juga ziarah blog akak...

      Padam
  13. Kak Linnnnnn.... wahhhh..molat-molat jer cekodok akak.. Comel2 lak tu..heheheeee..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada molat2 mcm Kak Lin tak? Hahaha

      Padam
  14. salams yg kak lin,
    mmg fav zila cgkodok nie..mkn x kira pagi atau ptg..klu time goreng x sempat nk tggu byk ..laju jew diorg sambar..h ehhehee cicah sos atau sambal tumiss...iitss sedapnya kak:)))

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaikumsalam Zila :D
      Bahaya ni masa atas dapur lagi dah ngap! Baik2 kena minyak panas...hehehe

      Padam
  15. salam kak nk tnya...bulat n kembang tu sbb letak air panas yek...sy klu wt cucur ikan bilis ni nk bg kembang letak yiss..klu xltk yis...maskkn air pns dh kembng cm2 yek

    BalasPadam

Terima Kasih...Datang Lagi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...