11 September 2011

Biskut Raya 2011

Assalamualaikum :D
Biskut Tiga Serangkai Dan Biskut Bunga Tanjug Ini Adalah Resepi Daripada Mak Kak Lin Tersayang.  Kira Jenis Biskut Dulu-Dululah... Yang Pernah Mak Kak Lin Belajar.  Dah Hampir 10 Tahun Mak Tak Pernah Buat Biskut Ni...Tapi Oleh Kerana Anak Sulong Kak Lin Teringin Nak Makan Biskut Ini, Maka Tahun Ni Kak Lin Pulak Yang Mencubanya Dengan Tunjuk Ajar Mak. Hehehhe....Terima Kasih Mak!

Biskut Sarang Semut, Resepi Daripada Sepupu Kak Lin.  Cornflakes Madu Pula Resepi Daripada Rinnchan Fotopages Manaka Biskut Keracis Adalah Resepi Kak Lin Yang Terdahulu Yang Mana Satu Hari Raya Pasti Dah Habis!!

BISKUT TIGA SERANGKAI
Resepi : Mak 
Sumber : LinRosly

Bahan:-
1 Biji Telur
1¼ Cawan Gula
1½ Cawan Mentega
5 Cawan Tepung Gandum
Sedikit Serbuk Vandili
Manik Untuk Hiasan

Cara2:-
1. Pukul Mentega Dan Gula Hingga Kembang. 
2. Masukkan Telur Dan Vandili. Kacau Rata
3. Masukkan Pula Tepung Gandum Sedikit Demi Sedikit.
4. Uli Hingga Menjadi Doh Yang Lembut
5. Bagi Kepada 2 Bahagian. Satu Bahagian Di Campur Pewarna Merah.
6. Tekan Dengan Acuan. 


BISKUT BUNGA TANJUNG
Resepi : Mak 
Sumber: LinRosly

Bahan:-
2 Biji Kuning Telur
1 Cawan Gula Halus
1 Cawan Marjerin
2 Cawan Tepung Gandum
2 Cawan Tepung Jagung
-  Sedikit Esen Pisang

Cara:-
1. Pukul Marjerin Dan Gula Hingga Kembang.
2. Masukkan Kuning Telur Dan Esen Pisang.  Kacau Rata.
3. Masukkan Tepung Gandum Dan Tepung Jagung Sedikit Demi Sedikit.
4. Uli Hingga Menjadi Doh Yang Lembut.
5. Tekan Menggunakan Acuan Dan Bakar.

BISKUT SARANG SEMUT
Resepi : Puan Khalijah  
Sumber: LinRosly

Bahan:-
1 Cawan Gula Halus
1 Cawan Marjerin
2 Cawan Tepung Jagung
1 ½ Cawan Tepung Kastad
1 Cawan Tepung Gandum
3 Biji Kuning Telur
1 Cawan Susu Tepung
- Coklat Urai Secukupnya
- Mangkuk Kertas

Cara:-
1.Gula Dan Marjerin Di Kacau Sampai Rata.
2. Masukkan Kuning Telur. Kacau Lagi Sampai Rata
3. Masukkan Kesemua Tepung Tadi Sedikit Demi Sedikit
4. Masukkan Pula Susu Tepung
5. Uli Hingga Sebati Dan Parut Dalam Mangkuk Kertas.
6. Tabur Coklat Rice Dan Bakar.


CORNFLAKES MADU
Resepi : Rinnchan Fotopages  
Sumber: LinRosly

Bahan:-
325gm Nestle Cornfalke 
250gm Butter
4 Senduk Besar Madu
2 Senduk Besar Bijan
2 Senduk Besar Buah2 Campuran Kering – Tak Bubuh
1 Senduk Almond Cincang – Tak Bubuh
- Coklat Urai Warna Warni – Kak Lin Tambah

Cara:-
1. Cairkan Butter Dalam Periuk. Tak Perlu Sampai Jadi Minyak.
2. Masukkan Madu. Kacau Hingga Rata.
3. Masukkan Cornflake, Buah2 Campuran, Bijan Dan Almond Cincang. Kacau Rata.
4. Sudukan Ke Dalam Papercups Pilihan Dan Bakar Pada Suhu 150 Drj Selama 10min - 15min. Jangan Terlalu Lama Nanti Hangus Pulak. 
 5. Sejukkan Dulu Baru Simpan Dalam Bekas Kedap Udara.


BISKUT KERACIS
Resepi : LinRosly

Bahan:-
8  Cawan Cornflake
1  Cawan Gula Pasir
1  Cawan Kelapa Tin
4  Biji Putih Telor - Great A
1  Cawan Kacang Tanah – Di Panggang Di Gelek Diatas Papan Pengelek
 - Ceri Secukupnya

Cara:-
A. Putih Telor Di Pukul Sehingga Kembang Sambil Di Masukkan Gula Pasir Sedikit Demi Sedikit. Bila Pekat Dan Agak Keras Biarkan Dahulu.


B. Cornflake Di Ramas Dan Digaulkan Bersama-sama Dengan Kacang Tanah Dan Kelapa Tin.  Kemudian Masukkan Bahan (A) Tadi Separuh Daripadanya Dan Gaulkan Sampai Bahan-Bahan Ini Agak Basah.  Jikalau Kurang Basah Tambahkan Lagi Dengan
Putih Telor Yang Di Pukul Tadi.


C. Cedok Dengan Secop Susu Tepung, Kemudian Di Tekan-Tekan Dengan Garpu Sehingga Nipis. Bubuh Ceri Diatasnya Dan Di Bakar Didalam Ketuhar Yang Telah Di
Panaskan.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...