23 Mac 2011

Asam Pedas Ikan Tenggiri - *MaDiHaA*


ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI
Sumber: Dari Dapur MaDiHaA 
Dicuba Oleh : LinRosly

Assalamualaikum :D
Sebelum nak citer pasal resepi nak luahkan perasaan dulu...Januari 2010 Kak Lin disahkan menghadapi masalah hati.  Beberapa kali buat pemeriksaan darah,  hati Kak Lin tetap tak normal! Kak Lin teruskan makan ubat yang doctor bagi dan amalkan makan-makanan kesihatan yang lain alhamdulilah nampaknya hati Kak Lin telah sembuh sepenuhnya.  Mulai dari saat ini Doctor suruh Kak Lin menjalani suntikan hepatitis B tetapi macam-macam alasan yang Kak Lin berikan. Almaklumlah dah lama tak kena suntik...takut! 

23hb mac, 2011
Sudah hampir setahun lebih masa berlalu...Semalam Kak Lin kena pergi ke Klinik buat pemeriksaan darah untuk urik asid, kolestrol, diabetes dan darah tinggi...alhamdulilah semuanya normal.  Kak Lin ke Klinik ditemani oleh suami tersayang..Doctor beritahu suami Kak Lin, Kak Lin belum mendapat suntikan hepatitis B maka semalam dengan tak rela hati terpaksalah Kak lin menjalani satu suntikan hepatitis B untuk dos pertama...huhuhuhu...

Sampai di Pejabat, seorang sahabat baik Kak Lin tolong masakkan air panas dan suruh Kak Lin tuam....Terima kasih pada yang sudi ambil berat.

Kak Lin dah lama tak masak asam pedas...tempohari jalan-jalan kat blog Ratna ternampak ikan tenggiri masak asam pedas. Kebetulan pulak dalam peti sejuk memang ada  Ikan tenggiri. Apa tunggu lagi....Jom! Masak! Hehehehe


Bahan2:-
3 ~ 4 keping ikan tenggiri ~ bersihkan 
secekak daun kesum
10 biji bendi ~ cuci bersih dan tos JANGAN KERAT LAGI supaya tak berlendir!
2 batang serai ~ diketuk
4 cawan air atau secukupnya 
garam secukup rasa
perasa jika suka
1 sudu kecil gula
2 sudu besar asam jawa ~ diramas dengan air ambil jusnya
1 ½ senduk sedang minyak masak


Bahan2 Dikisar Halus
1 biji bawang besar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup/1 sudu kecil kunyit serbuk
1 inci halia
2 hirisan lengkuas
6 sudu besar cili kisar/ 20 biji cili kering ~ direbus hingga lembut
1 inci belacan (1" x 1")

Cara2:-
1. Panaskan minyak masak. Tumiskan bahan2 kisar dan serai sehingga wangi dan terbit minyak.  Masukkan air, air asam jawa dan biar hingga mendidih.
2. Masukkan ikan, garam, perasa serta gula dan masak sekejap. Kemudian masukkan daun kesum.  Masa ni barulah kerat pangkal kacang bendi dan terus masukkan ke dalam kuah dan renih sehingga nampak bendi lembut. Biarkan secukup rasa dan bolehlah dihidang. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...