21 September 2012

Agar-Agar Santan Sirap Rose

Assalamualaikum :D
Tiada ribut tiada taufan dengan keadaan cuaca yang panas ni tetiba jer teringin nak makan Agar-Agar Santan Sirap Rose tambahan pulak bahan-bahannya memang ada kat rumah.  Semasa skodeng kawan-kawan punya blog tempohari, terpandang resepi tu di SINI. Tapiiiiii Agar-Agar Santan Sirap Rose yang Kak Lin buat ni selapis jer. Cara memasaknya Kak Lin ikut cara memasak  Agar-Agar Santan Pandan di dalam blog yang sama gak...Maaf yer tuan punya blog yang disayangi! sebab tak ikut Surat Perjanjian Hehehehehe :D

Hari ni Kak Lin nak ucapkan "SANAH HELWAH" barakallahu fik... buat anak kedua Kak Lin yang ke 18th...Semoga dipanjangkan usia, diberikan kesihatan yang berterusan, diperluaskan rezeki daripada rezeki yang halal, dipermudahkan dalam menghadapi peperiksaan, diberikan rahmat dan hidayah, dijauhkan daripada kesulitan...cemerlang di dunia, cemerlang diakhirat...Insya Allah...Ameen...


AGAR-AGAR SANTAN SIRAP ROSE
Sumber : Naz@Nadz 
Dicuba Oleh: LinRosly 



Bahan2:-
1 paket serbuk agar-agar 10gram atau 11gram
1 liter air (4 cawan)
200 gram gula pasir ( lebih kurang 1 cawan)
200-250 ml santan pekat * Kak Lin pun guna santan kotak
1 biji telur ayam - masukkan dalam santan dan kocak sedikit dengan garfu
1-2 sudu besar sirap rose atau beberapa titis pewarna pink dan perisa rose
2 hendai daun pandan
secubit garam


Cara2:-
1. Masak 1 liter air bersama gula dan serbuk agar-agar hingga gula larut.
2. Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur, garam dan sirap rose. Masukkan juga simpulan daun pandan.
3. Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana. PENTING!! bila menggelegak, kacau-kacau adunan dan pastikan api dijaga (kalau perlu kecilkan lagi api) supaya adunan menggelegak perlahan sahaja (mereneh). Bukan menggelegak dengan buih-buih yang besar tu yer. Kemudian tutup api. Tak perlu tunggu lama sehingga nampak santan berbintil-bintil.
4. Basahkan loyang atau pun apa-apa acuan dengan air. Kemudian tuang adunan agar-agar santan dan biarkan mengeras. Boleh disimpan dalam peti ais untuk dapatkan agar-agar yang sejuk.

Note:- 
Tips2 untuk membuat Agar-Agar selapis atau 2 lapisan dan cara2 yang betul memasak Agar-Agar Santan ni bolehlah skodeng di SINI Insya Allah pastinya jadiiiiiiii!!!!!!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...