27 Januari 2011

Daging Black Pepper

Assalamualaikum :D
Pertama kali saya mencuba resepi daripada umah Kak Nor (Secubit Garam) iaitu Daging Black Pepper. Saya cuma tambah bawang besar dan carrot, yang lain ikut resepi asal sepertimana mengikut resepi Kak Nor (Secubit Garam)  Terima kasih Kak Nor sedap resepi Daging Black Pepper Ni... Muaaaahhhhhhh!!!

DAGING BLACK PEPPER
Sumber : Kak Nor 
Dicuba Oleh : LinRosly

Bahan2:-
500gm daging batang pinang
1 sb serbuk lada hitam yg ditumbuk kasar - lebihkan jika ingin lebih pedas
1 biji lada benggala hijau
1 biji lada merah
3 sb kicap manis
2 sb sos tiram
1 cawan air
1 sb tepung jagung yg dibancuh dgn 2 sb air
½ sudu garam halus dan 1/2 sb gula
-  minyak utk menggoreng


Cara2:-
1.Potong daging nipis-nipis dengan cara melawan urat supaya daging tidak liat. Bersihkan dan     toskan selama satu jam atau lebih supaya daging tidak mengeluarkan air yg banyak ketika menggoreng.

2.Potong panjang kedua-dua lada. Sebelum itu hendaklah dibuang dulu butir-butir lada

3.Panaskan minyak. Sebolehnya digunakan minyak yg banyak dan menggunakan api yg kuat spt yg ditunjuk ajar oleh chef asal supaya daging itu tak perlu digoreng dgn lama. Goreng daging lebih kurang 3 - 4 minit sambil dikacau supaya rata masaknya dan angkat.

4.Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar shj. Masukkan serbuk lada hitam dan kacau hingga berbau wangi dan masukkan lada merah. Lepas itu masukkan kicap manis, sos tiram, garam dan gula. Kacau sebati. Peringatan: garam tak perlu letak banyak2 kerana dah pun masin - dari kicap dan sos tiram.

5.Masukkan daging dan kacau sebati dan masukkan air. Sekiranya ingin lebih berkuah, lebihkan sukatan air. Biarkan mendidih, barulah dimasukkan lada benggala dan bancuhan air tepung jagung. Biarkan mendidih. Bila dah agak pekat boleh lah di padamkan api dan hidangkan panas2 dgn nasi putih.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...