02 Mac 2012

Kek Coklat Bakar

Assalamualaikum :D
Esok Kak Lin nak pergi ziarah Along di Nilai....semalam dia telefon Kak Lin dia kata demam. Pagi ni Kak Lin masakkan dia Kek Coklat Bakar resepi dari DayangJack. Lembut kek coklat bakar ni senang dan mudah untuk menyediakannya. Tapi Kak Lin tak buat ganachenya...hehehe dan Kak Lin cairkan mentega dalam Periuk Letrik jer....huhuhuhu. Buat masa ni rumah Kak Lin tak ada dapur...Dapur yang baru 3 hari beli dah bermasalah pulak...dah tu kena hantar Kilang balik,  jadi kena tunggulah 2 atau 3 minggu baru boleh memasak....huhuhuhuhu...nak tukar yang lain tak boleh pulak...geram betullah dengan taukeh kedai tu.... 

KEK COKLAT BAKAR
Resepi : DayangJack
Dicuba Oleh :LinRosly



Bahan2:
100Gram Tepung Naik Sendiri
40Gram Serbuk Koko 
150Gram Gula Pasir *Kisar Halus
3Biji Telur * Great A
50Gram Mentega* Dicairkan
60Ml Susu cair
1Sudu Kecil Esen Vanilla
1Sudu kecil Ovallete


Cara2:-
Ayak Tepung Bersama Serbuk Koko. Panaskan Oven Pada Suhu 170C. Lengserkan Loyang Kek Dengan Mentega Dan Alaskan Dengan Baking Paper. Sapukan Lagi dengan Mentega Dan Taburkan Dengan Sedikit Tepung.

Satukan Gula, telur, Esen Vanilla, Ovalette Dan Susu Cair Di dalam Mangkuk Pengadun Dan Putarrr Hingga Gebu. Masukkan Tepung Sedikit Demi Sedikit Sambil Di Putar Perlahan Sehingga Sebati. Masukkan Mentega Cair Dan Kacau Perlahan Dengan Menggunakan Senduk Kayu Atau Spatula.

Tuangkan Adunan Ke Dalam Loyang  Dan bakar Selama 20-25 Minit (Bergantung Pada Suhu Oven Masing2). Setelah Masak, Keluarkan Terus Kek Dari Oven Dan Sejukkan Sebelum Dihiaskan Dengan Ganache / Topping Kesukaan. Kak Lin Tak Buat Topping.

Note:-
Kata DayangJack  : Kek Ini Sangat Sedap Di Makan Setelah Disimpan Semalaman. Tutup kemas Kek Ni Dengan Kertas Foil Atau Simpan Dalam bekas Yang Tertutup Untuk Mengekalkan Kelembapannya.   

Terima Kasih DayangJack.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...