06 Februari 2013

Kek Santan

Assalamualaikum :D


Apa khabar semua rakan-rakan blog yang disayangi....masih ingat lagi pada Kak Lin atau dah lupa...hehehehe.  Hari ni teringin pulak nak mengemas rumah Kak Lin yang dah lama bersarang ni. Nasib baiklah tak ada makhluk asing yang menduduki rumah ini....kwang...kwang...kwang....Kalau nak cerita kenapa lama Kak Lin tak muncul tentu panjang ceritanya sampai esok pun takkan habis... apa pun Kak Lin nak ucapkan Selamat Tahun Baru 2013 walaupun agak lewat tapi inilah ucapan permulaan dari Kak Lin khas untuk rakan2 dan tetamu blog ini.

Jom main masak-masaklah yer.......Semalam Kak Lin membelek-belek buku resepi terjumpa pula Kek Santan yang senang nak buat...kebetulan bahan2 semua ada kat dapur godak jerlah. Kek ni kalau di makan masa panas2 memang sedap....masuk bakul angkat sendirilah.....sebab tak ada orang nak tolong angkatkan....hihihihihi


KEK SANTAN
Resepi Asal: Puan Rohayati Omar Bakee
Dicuba Oleh : LinRosly 



Bahan-Bahan:-
400 gram tepung gandum
360 gram gula pasir
350 ml santan
50 ml air daun pandan* Kak Lin guna perasa pandan dan pewarna hijau
4 biji telur gred A
4 sudu teh serbuk penaik
1 sudu minyak* disapu pada loyang



Cara:-
1. Pukul gula dan telur hingga kembang
2. Masukkan santan, air daun pandan dan kacau sampai sebati
3. Masukkan tepung dan kacau lagi
4. Akhir sekali masukkan serbuk penaik dan gaul rata.
5. Sapu loyang dengan minyak dan masukkan adunan kek
6. Bakar pada suhu 180 darjah selama 45 minit. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...