15 Mac 2011

Siput Masak Lemak

Assalamualaikum :D
Seronok betul Kak Lin bila mendapat tahu adik ipar dari Johor Bahru nak datang dan tidur dirumah Kak Lin pada hari Ahad tempohari.  Kebetulan pada hari Sabtu tu ada Pasar Tani apa lagi shopping sakanlah! Sebenarnya Kak Lin selalu shopping di Pasar Awam...beli barang sikit2 tapi bila Kak Lin ke Pasar Tani tak cukup tangan bawa barang ke Kereta! siap 2 kali ulang tu! Ikan dan sayur yang di jual di Pasar Tani lebih segar dari di Pasar Awam...Pasar Tani ni pulak bukanlah hari-hari ada cuma seminggu 2 kali atau seminggu 3 kali.

Bila tengok siput sedut dan batang keladi tergantung di salah sebuah gerai di Pasar Tani tu teringin pulak Kak Lin nak masak siput sedut masak lemak cili padi bersama dengan batang keladi....


Bahan2:
1kilo siput
1ikat batang keladi
1ikat daun kesum
15tangkai cili padi – ikut pedas*
6biji bawang merah*
2biji bawang putih*
1inci halia*
1inci kunyit hidup* kisar
2 mangkuk santan pekat
2 mangkuk santan cair
1keping asam gelugur
-garam secukup rasa


Cara2:-
1.Batang keladi di kerat kemudian dibersihkan dan dicelor bersama sedikit garam. Toskan.
2.Siput di potong ekor dan di bersihkan.
3.Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama-sama dengan siput tadi.  Masukkan juga santan cair, daun kesum, batang keladi dan asam gelugur serta garam. Masak hingga mendidih.
4.Akhir sekali masukkan santan pekat. Biarkan mendidih sebentar kemudian angkat.


11 ulasan:

  1. Assalammualaikum kak Lin, wah sedapnya masak lomak siput ni kak lama dh saya tak mkn ni....maunya bertambah nasi ni kak...hehe

    BalasPadam
  2. Mama kan Lin, makan tak reti, masak laaaaagilah tak reti... bukan tak reti masak sebenarnya, tapi ngeri nak pegang siput tu.. ahaks... Jadinya kalau sekali sekala abang teringin nak makan, mama beli ajelah untuk dia...

    BalasPadam
  3. Assalammualaikum K.Lin,
    nmpk menyelerakan sungguh masak lemak siput tu..ada btng keladi tu yg best...terliur je tngk...

    BalasPadam
  4. salam ziarah kak Lin, bestnye siput sedut akak tu, membuatkan Fie terliur..dah lama tak masak..

    BalasPadam
  5. kak lin-
    ayu suka sangat makan siput sedut..
    kalai masak utk niaga..
    ayu suka tau simpan utk diri sendiri,...
    hahahahha

    BalasPadam
  6. Salam K.Lin..

    K.lin sihat tak ?
    Gulai siput dah lama tak mkn.teringat masa zmn sek dulu bila cuti ke rumah sepupu , xtvt tangkap siput di bendang...seronok sbb biasa dpt byk...

    BalasPadam
  7. wohho sedap tak terucap nehh..

    teringat maser kecik-kecik dolu kalau lepas air sungai banjir jerk sure pegi carik siput sedut ngan mak kat sungai..tapi skang neh siput sedut kat sungat susah dah nak nampak..pupus agaknyer..

    BalasPadam
  8. Nieza > Walaikumsalam Nieza. Sesekali Makan Mmg Rasa Sedap, Kalau Dah Selalu Jemu Gak.

    MamaFami > Org Geli Ni Yg Lin Suka Dengki...Hehehe..Kalau Mama Ada Kat Sini Lin Letak Siput Tu Kat Mama..Biar Mama Terjerit!

    Yatie > Walaikumsalam. Org Johor Suka Masak Siput Bubuh Batang Keladi..Ada Juga Org Tak Makan Sebab Gatal.

    Fie > Nanti Bolehlah Masak Yer Fie..Jg Sampai Kempunan Pulak.

    CitaRasa Rinduan > Ini Tak Aci..Main Sorok2 Pulak Dia Yer..

    Mamasya > Walaikumsalam Mama...Kutip Siput Mmg Menyeronokkan...Masa Kak Lin Kecik2 Dulu Suka Kutip Siput Sungai..

    Cek NamNam > Sekrg Mmg Siput Sungai Dah Tak Nampak...Mungkin Juga Pupus Agaknya...

    BalasPadam
  9. Macamana nak cuci siput ni..famili suka makan tapi was-was nak masak sbb tak tau nak cuci..

    BalasPadam
  10. KakZu > Kak Lin Selalu Perap Dengan Kelapa Parut...Lepas Tu Gosok2 Kelapa Tu Pada Siput Tadi Basuh Bersih... Baru Kerat Ekor Dan Cuci Sekali Lagi

    BalasPadam

Terima Kasih...Datang Lagi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...