Assalamualaikum :D
Sup Tulang ni memang kegemaran suami Kak Lin, tak boleh selalu makan sup tulang ni nanti kolestrol naik sampai ke puncak gunung...bahaya....kena control...
Bahan2:-
1 Kilo Tulang Lembu
8 Ulas Bawang Putih
5 Ulas Bawang Merah
2 Inci Halia
3 Biji Kentang - Dibelah
2 Bungkus Rempah Sup Bunjut
- Sedikit Serbuk Lada Sulah
- Sedikit Daun Bawang Daun Sup – Di Hiris
- Kayu Manis, Bunga Lawang Dan Buah Pelaga
- Bawang Goreng
Cara2:-
Tulang Dibersihkan Dan Rebus Hingga Dagingnya Empuk Bersama Rempah Sup Bunjut. Halia, Bawang Putih Dan Bawang Merah Di Tumbuk. Panaskan Minyak, Tumiskan Bahan Tumbuk Tadi Kemudian Masukkan Kulit Kayu Manis, Bunga Lawang Dan Buah Pelaga Hingga Wangi. Tuangkan Kedalam Periuk Yang Berisi Tulang. Masukkan Pula Kentang Dan Lada Sulah. Setelah Mendidih Masukkan Garam, Daun Bawang Dan Daun Sup. Bolehlah Di Hidangkan.
Adoilaaaa...
BalasPadamHirup panas-panas pastu kuah sup cicah ngan roti..mabelessssss
waduhh..ni bila punya sup nih? hikhik....
BalasPadamsedapnye haii...lau dpt mkn sup tulang ni....
BalasPadamSuara Kalbu > Betul3 Makan Ngan Sambal Kicap....Tentu Berasap Telinga!
BalasPadamAnna Qawina > Baru Di Tepek Ni Tentulah Baru Masak...Kan Berasap Lagi Tu....Hik Hik Hik
BalasPadamZura Zuria > Raya Haji Tak Lama Lagi....Nanti Byk Dapat Tulang....Boleh Buat Sup Dg Sambal Kicap Yang Berapi! Hahahahaha
BalasPadamyuhuuuuu kak sedapnya sup tulang tu kena ngan sambei kicap perghhh
BalasPadamChik Mimi> Masa Tu Mak Mertua Lalu Pun Tak Nampak!
BalasPadamSedapnyerrr.....bak mai sepinggan..
BalasPadamHello Lin, wow! Sekali lagi....WOW! That soup of yours looks out of this World!
BalasPadamI can practically get the lovely aroma of that soup from here, ha ha.
Ada lagi?
Ini da tentu tiga pingan nasi licin, ha ha.
I guess you have a Black belt in cooking....
Have a nice day and keep a song in your heart, Lee.
Nurqaseh > Dah Abis Dah...Tunggu Raya Haji Ler...Byk Dapat Tulang Leh Buat Sup...
BalasPadamUncle Lee > Of course.. But my soup is still not delicious like your wife's.. Hahaha..
BalasPadam