23 September 2010

Sambal Kacang Kerisik

Assalamualaikum :D
Sambal kacang ni sedap rasanya tapi sedap lagi Sambal Kacang mak Kak Lin....hehehehe selera masing2 kadang2 masakan kita ni rasa sedap kadang2 tak sedap...ikut air tangan masing2 jangan pulak dibubuh air tangan kat dalam masakan tu yer....

SAMBAL KACANG KERISIK
Sumber: Nur Fatihah Murthi
Dicuba Oleh : LinRosly


Bahan2:-
600 Gram Kacang Tanah – Di Tumbuk
2 Cawan Gula Pasir
1 Mangkuk Cili Kisar
1 Biji Kelapa Parut – Si Buat Kerisik
Sedikit Garam Dan Asam

Bahan Giling:-
2.5 Cm Lengkuas
1.2 Cm Belacan
10 Ulas Bawang Merah
5 Ulas Bawang Putih
6 Batang Serai


Cara2:-
Panaskan Minyak, Tumis Bahan Giling Kemudian Masukkan Cili Kisar.  Masukkan Gula, Air Asam Dan Garam.  Kacau Supaya Tidak Melekat. Akhir  Sekali Masukkan Pula Kacang Tumbuk Dan Kerisik.  Bila Telah Masak Bolehlah Diangkat.


2 ulasan:

  1. Assalamualaikum Lin...salam kenal..

    tak pernah lak buat sambal kcg boh kerisik, nanti blh try ni...
    Selamat Hari Raya...

    BalasPadam
  2. Anna Qawina > Sebelum Ni Kak Lin Pun Tak Pernah Bubuh Kerisik....Tapi Terjumpalah Satu Resepi Tu Sambal Kacang Bubuh Kerisik...Tu Yg Cuba Tu...Tapi Ada Rasa Lemak-Lemak Gitu....

    BalasPadam

Terima Kasih...Datang Lagi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...