Terubuk Masin Ini Begitu Terkenal Di Sarawak. Semasa Kakak Ipar Kak Lin Pergi Ke Sarawak Terubuk Masin Ini Adalah Salah Satu Buah Tangan Yang Di Bawa Pulang, Selain Daripada Kek Lapis Sarawak. Tahun 2009 Semasa (Dayang) Pulang Ke Sarawak Dia Juga Ada Mengirimkan Terubuk Masin Pada Kak Lin. Sebelum Itu Kak Lin Tak Tahu Pun Terubuk Masin Ini Terkenal Di Sarawak. Dari Zaman Kanak-Kanak Lagi Kak Lin Tak Pandai Makan Ikan Terubuk. Bila Kak Lin Cuba Makan Ikan Terubuk Yang Mak Kak Lin Masak Pasti Tercekik Tulang. Tapi Sekarang Ni Alhamdulilah Dah Pandai Makan. Walaupun Perkara Ini Sudah Lama Berlalu Tapi Itulah Kenangan Yang Tak Dapat Kak Lin Lupakan.
Bahan2:-
1 Ekor Ikan Terubuk Masin
½ Biji Nenas Madu – Di Hiris Nipis
5 Ulas Bawang Merah – Di Kisar
1 Ulas Bawang Putih – Di Kisar
15 Biji Cili Padi – Di Kisar
1 ½ Inci Kunyit – Di Kisar
1 Mangkuk Besar Santan Pekat
½ Mangkuk Kecil Santan Cair
- Tambah Serbuk Perasa Jika Suka
Cara2:-
Ikan Terubuk Masin Di Rendam Dengan Air Garam Untuk Mengurangkan Rasa Masin. Kemudian Di Bersihkan. Masukkan Ikan, Bahan-Bahan Kisar, Nenas Dan Santan Cair Kedalam Periuk. Kemudian Di Masak Sehingga Mendidih. Akhir Sekali Masukkan Santan Pekat. Bila Telah Mendidih Sekali Lagi Bolehlah Diangkat Dan Di Hidangkan.
Salam Linn...amboiihhh kecur nya tgk gulai ikan masin tuuuu...sedap la pekena nasi ujan2 dgn lauk camni...ni duk hulur pggan kosong ni...
BalasPadamWalaikumsalam Ummi....
BalasPadamNanti Lin Isikan Pggn Tu Yer....
as-salam..
BalasPadambaru je semalam saya makan ikan ini. tpi saya goreng kosong je..tp sedap makan dgn nasi panas lg..
palm angels hoodie
BalasPadamfear of god outlet
golden goose outlet
bape shirt
supreme
OFF-White
hermes outlet
kevin durant shoes
supreme t shirt
off white hoodie outlet