17 Oktober 2012

Kari Ayam

Assalamualaikum :D
Salam Rindu...Salam Sayang...Salam Sejahtera khas buat semua sahabat blog yang dikasihi...terrrrlebih pulak Kak Lin ni....hihihihi.  Kak Lin begitu gembira hari ni Mak kesayangan Kak Lin sudah beransur sihat dan Insya Allah mudah-mudahan akan terus sihat seperti biasa. Bila dah sihat tahu jer lah, mula lah nak balik kampung. Kak Lin kata tunggu dulu biar betul2 sihat.

Dah lama tak masak Kari Ayam, Laling Kak Lin suka Kari Ayam yang cair2 gitu...tapi siisterinya ni selalu masak Kari Ayam yang pekat2 jerrr.....betul2 tak pandai menambat selera Laling! nasib baik Laling masih sayang! hahahahaha.  Hari ni Kak Lin nak kongsi resepi Kari Ayam yang simple jerrrr.... :D

KARI AYAM
Resepi : MYR-FarihaFaizal
Dicuba Oleh : LinRosly


Bahan2:-
1/2 ekor ayam - dipotong kecil
1/2 biji kelapa - pati santan
2 biji ubi kentang
1 labu bawang besar - potong 4 *Kak Lin ganti buah tomato - belah 4
2 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih *
- sedikit halia* (*tumbuk)
2 sudu rempah kari daging atau ayam
2 sudu besar lada kisar
1 batang serai - dititik
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
- garam secukup rasa
- minyak
- air


Cara2:-
Panaskan periuk dengan sedikit minyak. Tumis kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga bersama bawang dan halia yang telah ditumbuk.

Kemudian Masukkan pula rempah kari dan cili kisar yang telah dibancuh dengan sedikit air. Setelah naik minyak masukkan pula air asam jawa dan ubi kentang dan masukkan sedikit air. Masukkan pula pati santan dan serai yang telah dititik.

Setelah mendidih masukkan ayam dan garam secukup rasa. Biarkan kentang empuk dan ayam masak. Akhir sekali masukkan buah tomato. Bila dah masak bolehlah diangkat dan dihidangkan. 





37 ulasan:

  1. salam singgah kenal
    suka kari ayam, sedapp kalau lebih cicah dgn roti pun sedap he he

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam juga dari Kak Lin. Terima kasih sudi berkunjung ke sini.
      Salam kenal juga daripada Kak Lin. :D

      Padam
  2. salam kak Lin, alhamdulilah ibu akak dah beransur sihat...
    lain orang lain citarasanya kan kak...tapi kari ni kalau pekat atau cair, tetap sedap je kak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaikumsalam Rohah :D
      Berkat doa sahabat andai, saudara mara alhamdulilah Mak Kak Lin dah beransur sihat.
      Betul3 Pekat atau cair bila dinamakan kari tetap sedap!

      Padam
  3. Salam.. Kak, nama akak sama dengan nama panggilan kakak kandung Nur.. Nampak sedap sangat kari ayam ni...

    Taman Rusa terletak di tepi jalan menghala ke pintu gerbang UTM Skudai.. (kedudukannya di sebelah kanan). Dengarnya Taman ni milik UTM.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaikumsalam Nur-nba :D
      Yer ke sama? mcm tu hari2 ingat akak...hehehehe bertuahnya!
      Kalau ke Johor bolehlah bawa anak2 ke Taman Rusa..

      Padam
  4. Assalamualaikum kak lin...
    simple2 pun.. ni yang the best.. kari ayam mmg best... makan ngan nasi atau pun roti.. nani suka kalau kari ayam letak kentang camni.. nani suka makan kentang.. ehehehe :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaikumsalam Nani :D
      Kak Lin pun suka kari ayam letak kentang.

      Padam
  5. salam syg kak lin
    alhamdulillah smoga mak akk sembuh dan sihat sepertisedikala...kari klu x ada kentang mmg x best kan kak,zila klu mkn mmg suka meratah lauk..klu buh kentang asik mkn kantang tu berbiji2 la jwbnya ,,he hhee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaikumsalam salam sayang....
      Alhamdulilah Mak dah sihat....Kak Lin pun suka ratah kentang....bertambah bambamlaa Kak Lin ni...

      Padam
  6. Assallamualaikum kak Lin..

    Alhamdulillah mak akak dah sihat sikit ye.. Harap terus baik dan bertenaga seperti biasa ye kak..

    Kak, Naz masak kari selalunya cam akak ni jugak kecuali tak letak serai tu. Mesti bertambah wangi bila ketuk serai tu kan. Lagi satu, kari Naz selalunya mesti ada kentang juga..hehehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaikumsalam...
      Alhamdulilah Mak Akak dah sihat....Kentang tu sudah semestinya...kalau kari tak bubuh kentang mcm tak cukup bahan...hehehe

      Padam
  7. Assalamualaikum Lin...

    Wah dapat semangkuk, pas tu Lin kasi sekali dengan roti jala... alangkah nikmatnya... hehehe...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaikumsalam..
      Roti Jala tak ada ni..makan dgn lempeng jer...

      Padam
  8. dh lama tak mkn kari ayam..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih sudi singgah blog akak.. :D

      Padam
  9. hmmm... tak pernah jemukan kari ayam... cicah pulak dgn lempeng.. hmmm

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mcm tau2 jer akak cicah dgn lempeng...

      Padam
  10. Salam kenal dan first time singgah.
    Sedapnya kari ayam makan dgn nasi panas2.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaikumsalam...
      Salam kenal juga dari Kak Lin...Terima kasih sudi singgah disini yer...

      Padam
  11. Balasan
    1. Terima kasih sudi ziarah blog akak yer...

      Padam
  12. salam kak,,moge mak akak sihat ye hendaknya,amin

    terliur tgk kari tu, tang kentang tu, sbb saye ni hantu kentang bila msk kari cmtu.hehehe

    betul tu, mak kite goreng telur pon dh leh mkn dgn penuh nikmat tau,

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaikumsalam....alhamdulilah mak akak dah sihat.
      Mak masak mesti sedap tak kira apa pun masakan Mak...Terima kasih yer sudi singgah blog akak...

      Padam
  13. Salam Kak Lin....Alhamdulillah gembira dengar berita bonda kak lyn beransur sihat...

    kari ayam ni pun sedapp juga ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaikumsalam....Terima kasih diatas doa yg diberikan.

      Padam
  14. sedapnya!! semoga ibu kamo kembali sihat seperti biasa :)
    Kisah Saya & Shaklee

    BalasPadam
  15. nice day :)
    hargailah hari kemaren,
    mimpikanlah hari esok,
    tetapi hiduplah untuk hari ini.
    bagi-bagi motivasinya yaah...

    http://wisataoutboundmalang.com/

    http://www.nolimitadventure.com/

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih...ada motivasi laa pulak...

      Padam
  16. nikmat nih kayaknya menu ayam nya,, jadi laper lihat gambar masakan kayak gini :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih kerana berkunjung ke sini yer...

      Padam
  17. Salam..sedap nyer jika tekak dapat merasa trus ke perot airis..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaiksumsalam....Hehehehe nak trus ke perut ke masak sendiri...

      Padam
  18. Salam, saya tgh google kari ayam, husband request nak mkn kari ayam mlm ni. So, rase nak try resepi u lah, nampak simple for first timer mcm sy ni ;)

    BalasPadam

Terima Kasih...Datang Lagi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...