02 Oktober 2010

Bubur Tomyam


Assalamualaikum :D
Bubur ni Kak Lin suka ada rasa masam2 sedikit...sesuailah kalau untuk orang demam....hehehe...kalau tak demam boleh jer makan bubur ni sedap pada selera Kak lin...

BUBUR TOMYAM
Resepi: Majalah Rasa 
Sumber: LinRosly
Bahan2:-
240 Gram Beras
750 MLiter Air
200 Gram Isi Ayam
1 Biji Bawang Besar
5 Biji Cili Padi
1 Kiub Perasa Tomyam
1/2 Biji Lada Benggala Merah - Potong Kiub
1 Peket Jagung Muda
50 Gram Bunga Kobis
3 Helai Daun Limau Purut
1 Biji Limau Nipis - Ambil Jus
1 Batang Serai


Cara2:-
Masak Beras Bersama Air Dan Sedikit Garam Di Dalam Periuk. Biarkan Hingga Menjadi Bubur. Ketepikan. Tumiskan Bawang Besar, Bersama Cili Padi Dan Isi Ayam Hingga Naik Baunya. Masukkan Air Bersama Kiub TomYam, Lada Benggala, Putik Jagung, Serta Bunga Kobis, Dan Serai. Biarkan Hingga Lembut. Masukkan Daun Limau Purut, Jus Limau Nipis Dan Garam. Letak Bubur Di Dalam Mangkuk. Tuangkan Kuah TomYam Diatasnya......



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...