22 November 2010

Pecal Ikan Cencaru

Assalamualaikum :D
Resepi ini juga daripada koleksi sendiri....dulu pernah belajar dengan mak mertua masak ikan ni...sedap dan enak rasanya...salah satu masakan orang jawa....


Bahan A/
2 Ekor Ikan Cencaru 
2 Inci Kunyit
- Sedikit Garam

Bahan Untk Kuah:-
2 Mangkuk Kecil Santan Pekat
4 Buku Isi Cekur
6 Helai Daun Cekur
16 Biji Cili Padi-Di Goreng
2 Ulas Bawang Putih-Di Goreng
2 Ulas Bawang Merah-Di Goreng


Cara2:-
Bersihkan Ikan. Lumur Ikan Dengan Garam Dan Kunyit Kemudian Di Panggang Hingga Masak. Kisar Santan, Isi Cekur, Garam Dan Bahan Yang Telah Di Goreng. Untuk Di Jadikan Kuah.  Kemudian Tuang Di atas Ikan Panggang Tadi.  Taburkan Daun Cekur Diatasnya.
  
Note:-  Kuah Tidak Perlu Di Masak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...