27 Julai 2012

Kari Ikan Tenggiri...Ringkas Dan Mudah

Assalamualaikum :D
Semalam Kak Lin berbuka dengan kurma, hehehe itu dah semestinya kan? asparagus goreng, telur masam manis, popia goreng, puding karemel, dan kari ikan tenggiri, tapi...Kak Lin sempat ambil gambar kari ikan tenggiri sahaja. Maaflah yer menu yang lain2 tu tak dapat nak tayang kat sini sebab dah tak sempat nak ambil gambar, dah dekat sangat waktu berbuka...

KARI IKAN TENGGIRI
Sumber : CMG 
Dicuba Oleh : LinRosly 


Bahan2:
2 ekor ikan tenggiri saiz sederhana, kerat ikut suka bersih dan toskan
10 batang bendi muda, cuci dan toskan 
2 biji tomato, belah 3 setiap satu 
1 cawan santan
1/2 cawan jus asam jawa
3 1/2 camca besar rempah kari ikan Baba's
1 camca besar penuh cili kisar 
4 biji bawang merah, kisar halus
3 ulas bawang putih, kisar halus
1 kiub ikan bilis "maggi" (optional)
1 inci halia, dikisar halus
Air secukupnya
Garam dab gula secukup rasa

Bahan Tumis:
3 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
2 tangkai daun kari, lurut - Kak Lin tak bubuh, kehabisan stock hik3
1 camca teh halba campur


Cara2:
Bancuh rempat kari dengan 1/2 cawan air bersama bawang merah dan putih kisar, kacau rata hingga menjadi pes dan ketepikan. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum, tambah cili kisar dan tumis hingga cili garing.  Masukkan rempah kari, tumis hingga terbit minyak, gunakan api kecil dan kacau selalu.

Tuang air, kacau dan biar mendidih. Masukkan ikan, kiub ikan bilis (jika guna) dan bendi, kacau perlahan dan bila mendidih, masukkan jus asam jawa dan santan. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Masak hingga bendi lembut.

Akhir sekali masukkan tomato, masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas bersama nasi hangat...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...