10 Januari 2011

Ikan Tiga Rasa

Assalamualaikum :D
Ikan 3 Rasa resepi daripada buku 1 hari 1 resepi daripada Kak Liza yang begitu enak dan sedap rasanya.   

IKAN TIGA RASA
Sumber : Chef Hanieliza 
Dicuba Oleh : LinRosly



Bahan A
1 ekor ikan siakap
1 sudu makan tepung jagung
3 biji bawang merah
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2 inci halia         
minyak untuk mengoreng

Bahan B
3 sudu makan sos tomato
3 sudu makan sos cili
3 sudu makan sos tiram
3 sudu makan air
1  sudu teh gula
        
Bahan C
1 tangkai daun bawang
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
2 biji buah tomato


Cara2:-
Sapukan Tepung Jagung Di Sekeliling Ikan.   Goreng Ikan Menggunakan Minyak Yang Banyak Sehingga Masak Dan Kuning Keemasan. Angkat Dan Letakkan Di Dalam Pinggan Hidangan.

Keluarkan Minyak Dan Tinggalkan Dua Sudu Makan Minyak Bagi Menumis Bahan Yang Di Hiris Sehingga Wangi.

Masukkan Bahan Sos Dan Biarkan Mendidih Kacau Rata.  Masukkan Bahan Hiasan Dan Tutup Api.  Akhir Sekali Curahkan Sos Di atas Ikan.
















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...