13 Mac 2012

Cendawan Rangup

Assalamualaikum :D
Pada mulanya Kak Lin terfikir untuk berhenti daripada berblog....almaklumlah kadang2 kita tidak berkesempatan untuk mengupdate blog, menziarahi blog rakan-rakan yang lain dan ada banyak perkara lain yang perlu diuruskan lagi.... tetapi ada kawan-kawan Kak Lin yang tak bagi Kak Lin berhenti daripada berblog, mereka ingin Kak Lin teruskan berblog walaupun Kak Lin tidak selalu mengupdate blog mereka kata tak mengapa, bila berkesempatan barulah update.....terharunya..... Apapun Kak Lin nak ucapkan ribuan dan jutaan terima kasih kepada mereka terutama rakan-rakan Facebook dan rakan-rakan sepejabat dahulu....

Hari ni Kak Lin masak Cendewan Rangup resepi daripada Izah Daut untuk buat minum-minum petang....ada rasa rempah  dan pedas2 sikit sedap!  Jom tengok gambar dan resepinya....berapa peratus markah yang harus diberikan ni Izah? hehehehehe

CENDAWAN RANGUP
Resepi :Izah Daut 
Dicuba Oleh: LinRosly


Bahan2:
250 Gm Cendawan Tiram *Kurang Lebih
* Bersihkan Dan Keringkan Cendawan. Jika Cendawan Besar, Boleh Disiat2 Kan.
Ketepikan.
3 Sb Tepung Gandum
3 Sb Tepung Jagung
3 Sb Tepung Beras
Sedikit Lada Sulah
Sedikit Lada Hitam
1 1/2 Sb Serbuk Kari Daging
1 1/2 Sk Garam Halus *Ikut Citarasa
1 Biji Telur 


Cara2:
Setelah Dibasuh Cendawan, Ketepikannya. Campurkan Semua Tepung Dan Bahan Perasa Kecuali Telur. Masukkan Ke Dalam Bekas Tapuware Besar Bertutup Dan Tutup Bekas. Goncang2kan Tepung Supaya Semuanya Sebati. 

Ketepikan. Pukul Sikit Telur Dlm Mangkuk Besar. Masukkan Ke Semua Cendawan Tadi Ke Dalam Telur. Gaul2 Rata.Kemudian Masukkan Ke Dalam Tapuwre Berisi  Campuran Tepung. Goncang2 Dan Goreng Hingga Garing. Cadangan Hidangan: Dihidang Panas2.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...