28 Februari 2011

Singgang Ikan

SINGGANG IKAN TENGGIRI
Sumber : CMG 

Assalamualaikum :D
Hari ini Kak Lin nak tayang masak Singgang Ikan,  sumber daripada CMG dan Kak Lin copy resepi ini dari Blog Yatie. Terima kasih daun keladi buat kedua-dua pakar masak yang Kak Lin minati ini.   Masakan mereka berdua sudah semestinya sedap!. Kak Lin juga akan mencuba resepi2 masakan daripada blog rakan-rakan yang lain...cuma tunggu masa yang sesuai...Insya Allah....

Kak Lin nak bertolak ke Kluang untuk menghantar anak-anak pulang ke asrama....sudi-sudikanlah melayari blog Kak Lin yer...Terima kasih.



Bahan2:-
3 keping ikan tenggiri, cuci bersih dan toskan (ikan lain pun boleh..)
1 liter air (nak lebih boleh tambah)
1/2 ketul kiub ikan bilis "MAGGI"
1 biji bawang besar, hiris
3 ulas bawang putih, diketuk
1/2 inci lengkuas, dititik
1 inci halia, dititik
2 batang serai, dititik
1 1/2 inci kunyit hidup, dititik
1 helai daun kunyit, ( daun kesum pun boleh..)
8 biji cili padi merah, diketuk
sedikit belacan(saya tambah..sedap..)
1/2 camca teh serbuk lada hitam
2 keping asam gelugor
Garam secukup rasa(letak gula sedikit..)
tomato@bendi

Cara2:-
1.Dalam periuk, masukkan semua bahan2 diatas, kecuali ikan dan garam. Masak hingga mendidih, kacau rata.
2.Masukkan ikan dan tambah perisa. Biar hingga ikan masak, dan rasa, jika ok boleh angkat dan hidangkan bersama nasi hangat, ulam2man dan sambal belacan.....hmmm sedapp!!!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...