08 Januari 2012

Ayam Cencaluk

Assalamualaikum :D
Walaupun agak lewat Kak Lin juga ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Tahun Baru 2012 khas buat rakan-rakan blog dan sahabat handai yang dikasihi dan disayangi. Maaf jikalau seandainya ada terlanjur kata, terguris hati sepanjang setahun Kak Lin berblog..... Kita ni manusia biasa yang kadang kala tidak lari dari melakukan kesalahan dan kesilapan....

Ayam Cencaluk ni sedap dan  amat menyelerakan....kenalah pada selera anak-anak Kak Lin....lebih-lebih lagi bila di makan dengan nasi panas...pasti tak cukup sepinggan! hehehehe....  Terimakasih CMG yang senantiasa kereatif dengan resepi2 baru.

AYAM CENCALUK
Resepi : Mat Gebu
Sumber : LinRosly


Bahan2:
8Ulas Bawang Merah*
3Ulas Bawang Putih* (*Dihiris Halus)
600Gram Dada Ayam - Potong Sederhana Kecil
1/2Cawan Cencaluk - Toskan Airnya
3Helai Daun Limau Purut
1/2Cawan Jus Asam Jawa
3Biji Limau Kasturi - Ambil Jusnya
2Camca Besar Gula
2Biji Cili Merah - Dihiris
2Biji Cili Hijau - Dihiris (Kak Lin Tambah Cili Padi)
8Biji Bawang Merah*
2Cm Kunyit Hidup*
3Batang Serai - Dihiris Halus* (*Dikisar Halus)
1Cawan Air
-Garam Jika Perlu



Cara2:
1.Panaskan minyak dalam kuali (anggaran 11/2 cawan), goreng hirisan bawang merah dan bawang putih hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan. Keluarkan minyak tadi dan tinggalkan 1/2 cawan. Tumis bahan-bahan kisar sehingga harum dan pecah minyak. Gunakan api sederhana.

2.Masukkan ayam, cencaluk dan daun limau purut. Gaul rata. Masukkan air asam dan tambah gula dan juga air, kacau dan biar mendidih. Masukkan sebahagian bawang merah dan bawang putih yang digoreng tadi juga hirisan cili merah dan hijau. Kacau rata-rata.

3.Perlahankan api dan renih hingga ayam masak dan pekat. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi, kacau dan rasa, jika perlu tambah garam. (Kak Lin tak tambah garam)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...