Dah lama betul Kak Lin tak masak ikan kurung (ikan sardin) semalam teringin pulak nak makan ikan sardin...selalu masak guna resepi sendiri, semalam teringin pulak nak cari resepi lain dari yang lain, nak ubah2 selera laaaaa katakan.....cari punya cari terrrrjumpa resepi tu di SINI. Perrrrhhh!!!! sedapnya. Sarapan pagi ni siap Kak Lin buat jemput2 air panas makan dengan kuah sardin semalam....
SARDIN MASAK KICAP PEDAS
Sumber : Nor@SecubitGaram
Dicuba Oleh : LinRosly
Bahan2:-
1 tin kecil sardin - Kak Lin guna sardin tin besar cap ayam
2 ulas bawang putih - diketuk dan dicincang* Kak Lin letak 3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah - di mayang *Kak Lin letak 4 ulas bawang merah
1 sudu besar cili mesin
5-7 sudu besar kicap manis
5 biji cili padi - diketuk
1/2 cawan air
1/2 labu bawang besar - dipotong bulat* Kak Lin letak 1 labu bawang besar
1 biji limau kasturi
sedikit garam
minyak
Cara2:-
Panaskan inyak dan tumis bawang putih dan bawang merah hingga wangi
Masukkan cili mesin dan tumis lagi hingga garing
Masukkan pula kicap dan sos dalam tin sardin
Masak sekejap dan masukkan air dan garam. Masak lagi hingga mendidih
Masukkan ikan sardin dan cili api, biarkan merenih
Masukkan hirisan bawang besar, kacau seketika dan padamkan api
Perahkan limau kasturi dalam masakan dan kacau rata
Angkat dan hidangkan.