Ayam Goreng Berempah resepi asal Fp Chef Joha dan Kak Lin ambil daripada blog Mamasya yang telah Kak Lin cuba, perrhhh sedap! terasa semua rempah-rempahnya....masa tengah mengoreng pun dah terbau akan aromanya.....Terima kasih Mamasya sayang...Muaaahhhh.
AYAM GORENG BEREMPAH
Sumber : Fp Chef Joha
Blog: Mamasya
Dicuba Oleh : LinRosly
Bahan2:-
1 kg ayam segar - dipotong ikut citarasa
1.5 inci halia - ditumbuk
1.5 inci lengkuas - ditumbuk
1.5 inci kunyit hidup - ditumbuk
2 sudu besar biji ketumbar - disanggar dan ditumbuk halus
1 sudu teh jintan halus - disanggar dan ditumbuk halus
1 sudu besar cili kisar - tanpa cuka / cili serbuk
3 ulas bawang putih
2 sudu besar gula halus
Garam secukup rasa
Minyak untuk mengoreng
Cara2:-
Potong ayam di bersihkan dan dibuburkan sedikit garam, gaulkan dan di tepikan. Semua bahan2 rempah biji bijian (disanggar) dan ditumbuk halus, bawang putih, halia, kunyit, lengkuas ditumbuk jangan terlalu halus (jangan di blen). Gaulkan kepada ayam rata2 bersama gula halus, serbuk rempah yang ditumbuk. Diperam di peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam atau lagi lama lagi baik. Panaskan minyak dikuali untuk mengoreng. Bila sudah panas tarukkan ayam di dalam kuali. Jangan terlalu banyak bila digoreng, supaya ia mudah garing. Sajikan panas2.