28 September 2012

Cucur@Cekodok Ikan Bilis Air Panas

Assalamualaikum :D
Salam sejahtera, salam sayang dan salam rindu pada semua rakan-rakan blog yang dikasihi. Alhamdulilah.... dipagi Jumaat yang mulia ini, Kak Lin masih bernafas dan masih boleh mengupdate blog untuk tatapan kalian semua. Walaupun blog Kak Lin ini tiada masakan yang hebat-hebat dan gambar yang cantik2 tapi alhamdulilah kalian semua masih sudi berkunjung kesini demi persahabatan dan ukhwah yang terjalin. Terima kasih.

Hari ni cuma Kak Lin nak kongsi resepi Cucur@Cekodok Ikan Bilis Air Panas yang dah biasa juga kalian buat kot...sebelum ni Kak Lin pernah beberapa kali buat Cekodok Air Panas ni tapi main agak2 jer bahan2nya...kadang menjadi kadang tidak...hehehehe kali ni Kak Lin betul2 mengikut resepi yang diarahkan di SINI.  Syukran... Yaaa Tuan punya blog :D

CUCUR@CEKODOK IKAN BILIS AIR PANAS
Dicuba Oleh: LinRosly 


Bahan2:-
3 cawan tepung gandum*
- segenggam ikan bilis (tumbuk kasar)*
1 biji bawang besar (potong kecil2)*
1 biji lada merah (dihiris)*
- daun sup/bawang (dihiris)*
- garam secukup rasa*
21/2 cawan air panas mendidih
- minyak untuk mengoreng


Cara2:-
1. Satukan bahan yang bertanda* dan gaulkan kesemua bahan*
2. Bulatkan lubang ditengah adunan
3. Tuangkan air panas dan kacau dengan cepat, adunan akan menjadi berat dan kental
4. Bentukkan adunan seperti bebola mengikut selera
5. Panaskan minyak dan gorenglah dengan api sederhana hingga kekuningan


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...