21 Februari 2013

Sup Ayam Pencen

Assalamualaikum :D
Apa khabar agaknya rakan-rakan blog Kak Lin yer? Harap semuanya beroleh kesihatan yang baik dan diberikan kebahagiaan yang berkekalan.  Amin....Untuk menu hari ni Kak Lin nak kongsi resepi Sup Ayam Pencen.  Sup Ayam Pencen atau Sup Ayam Kampung adalah menu kegemaran Kak Lin. 

SUP AYAM PENCEN
Resepi Asal : CMG
Dicuba Oleh : LinRosly 


Bahan2nya:-
1 ekor ayam tua @ ayam pencen (lebih kurang 1 kilo)
4 biji kentang - Kak Lin tak letak
1 pokok daun sup kerat kasar
1 camca besar bawang goreng
Air secukupnya - anggaran 2.5 liter
1/2 inci lengkuas - dititik
Garam secukup rasa
1 kiub pati ayam "Maggi" - Kak Lin tak letak

Bahan Kisar Halus:-
7 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 inci halia
3 keping hirisan nipis kunyit hidup
11/4 camca besar ketumbar biji
1/2 camca besar jintan kasar
1/2 camca besar jintan halus
1/2 camca besar lada hitam biji

Bahan Tumis:-
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga


Cara2:-
1. Ayam dipotong kecil, cuci bersih dan toskan. Kentang dikupas, belah 4 setiap satu, cuci bersih dan rendam. Ketepikan.
2. Dalam periuk, panaskan sedikit minyak masak, masukkan bahan tumis dan masak hingga harum, tambah bahan kisar halus dan tumis hingga wangi, gunakan api kecil, Tambah ayam, gaul rata, biar ayam kecut sedikit.
3. Tuangkan air secukupnya. Masukkan bawang goreng dan daun sup. Masak dengan api besar hingga mendidih kemudian kecilkan api, Masukkan kiub pati ayam (jika guna)  kacau dan biarkan masak hingga 3/4 ayam empuk. Masukkan kentang dan masak hingga kentang dan ayam empuk.
4. Rasa, jika kurang garam tambah. Hidangkan dengan menabur hirisan daunsup dan bawang goreng. Sedap dimakan bersama ketupat, mee hoon atau mee kuning.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...