Assalamualaikum :D
Sebenarnya Asam Pedas Ikan Sembilang Ni Memang Kegemaran Suami Dan Anak-Anak Kak Lin. Al-maklumlah Suami Kak Lin Orang Muar...Di Muar Sememangnya Terkenal Dengan Masakan Asam Pedas Ikan Sembilang Terutamanya Di Kawasan Parit Jawa Dan Jalan Jonet. Biasanya Dalam Asam Pedas Tersebut Mereka Bubuh Kelapa Bakar, Tu Yang Ada Rasa Lemak2. Resepi Yang Kak Lin Masak Ni Lebih Kurang Jerlah Cuma Tak Bubuh Kelapa Bakar....Yang Penting Bila Suami Dan Anak-Anak Makan Habis Licin...Kira Sedaplah Tu!
ASAM PEDAS IKAN SEMBILANG
Resepi: LinRosly
Bahan:-
2 Ekor Ikan Sembilang
20 Tangkai Cili Kering
5 Ulas Bawang Kecil
1 Labu Bawang Besar
2 Ulas Bawang Putih
2 Inci Halia
1 Inci Kunyit Hidup
1 Mangkuk Air Asam Jawa
2 Ikat Daun Kesum
2 Biji Buah Tomato
2 Mangkuk Air * Tambah Jika Tak Mencukupi
1 Sudu Kecil Gula
Sedikit Belacan
Garam Secukup Rasa
Cara:-
Ikan Sembilang Di Bersihkan Kemudian Di Perap Sebentar Dengan Asam Jawa/ Perahan Limau Dan Garam. Kemudian Di Basuh Bersih. Kisar Cili Kering, Bawang Kecil, Bawang Besar, Bawang Putih, Halia, Kunyit Dan Belacan.
Panaskan Minyak Dan Tumis Bahan Kisar Hingga Naik Baunya. Masukkan Garam, Gula, Air Asam Jawa Dan Tambah Air. Biarkan Mendidih. Masukkan Pula Ikan, Daun Kesum Dan Buah Tomato. Bila Ikan Telah Masak Bolehlah Di Hidangkan.