02 November 2010

Terubuk Masin Masak Lemak Nenas

Assalamualaikum :D
Terubuk Masin Ini Begitu Terkenal Di Sarawak. Semasa Kakak Ipar Kak Lin  Pergi Ke Sarawak Terubuk  Masin Ini Adalah Salah Satu Buah Tangan Yang Di Bawa Pulang, Selain Daripada Kek  Lapis Sarawak.  Tahun 2009 Semasa (Dayang) Pulang Ke Sarawak  Dia Juga Ada Mengirimkan  Terubuk Masin Pada Kak Lin. Sebelum Itu Kak Lin Tak Tahu Pun Terubuk Masin Ini Terkenal Di Sarawak. Dari Zaman Kanak-Kanak Lagi Kak Lin Tak Pandai Makan Ikan Terubuk. Bila Kak Lin Cuba Makan Ikan Terubuk Yang  Mak Kak Lin Masak Pasti Tercekik Tulang.  Tapi Sekarang Ni Alhamdulilah Dah Pandai Makan. Walaupun Perkara Ini Sudah Lama Berlalu Tapi Itulah Kenangan Yang Tak Dapat Kak Lin Lupakan. 


Bahan2:-
1 Ekor Ikan Terubuk Masin
½ Biji Nenas Madu – Di Hiris Nipis
5 Ulas Bawang Merah – Di Kisar
1 Ulas Bawang Putih – Di Kisar
15 Biji Cili Padi – Di Kisar
1 ½ Inci Kunyit – Di Kisar
1 Mangkuk Besar Santan Pekat
½ Mangkuk Kecil Santan Cair
- Tambah Serbuk Perasa Jika Suka


Cara2:-
Ikan Terubuk Masin Di Rendam Dengan Air Garam Untuk Mengurangkan Rasa Masin. Kemudian Di Bersihkan. Masukkan Ikan, Bahan-Bahan Kisar, Nenas Dan Santan Cair Kedalam Periuk. Kemudian Di Masak Sehingga Mendidih. Akhir Sekali Masukkan Santan Pekat.  Bila Telah Mendidih Sekali Lagi Bolehlah Diangkat Dan Di Hidangkan.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...