25 Julai 2012

Masak Lemak Ketam Dan Salam Ramadhan

Assalamualaikum :D
Kali ini Kak Lin nak poskan masak lemak ketam...bukan tak biasa masak ketam tapi kali ni Kak Lin masak mengikut resepi majalah keluarga keluaran Jun 2012.  Lagi pun anak perempuan Kak Lin ingin menikmati masak lemak ketam. 

MASAK LEMAK KETAM
Resepi : Majalah Keluarga
Dicuba Oleh : LinRosly 


Bahan2: 
4 ekor ketam - dibersihkan
3 sm kunyit hidup*
5 tangkai cili padi* kisar
1 cawan santan
1 daun kunyit 
1 keping asam gelugur
- sedikit garam

Cara2:
Masukkan bahan kisar kedalam periuk bersama-sama dengan santan, ketam dan daun kunyit. Kacau perlahan-lahan dan jangan sampai samtan pecah lemak.  Kemudian masukkan garam dan asam gelugur (keping). Biarkan seketika dan bolehlah dihidangkan."Selamat Menyambut Bulan Ramadhan"


Pada semua rakan-rakan blogger Kak Lin ingin mengambil kesempatan disini untuk mengucapkan "Selamat Menyambut Bulan Ramadhan" semoga puasa dan amalan kita selama ini dan sepanjang bulan ramadhan diterima oleh ALLAH swt. Jikalau ada terlanjur kata, terguris hati atau jarang2 datang menziarahi blog rakan2 (bukan Kak Lin tak ingin melawati blog kalian semua tapi masa dan keadaan tidak mengizinkan...) Kak Lin minta maaf zahir dan batin.  Halalkan jikalau ada yang termakan, terminum, tercopy resepi tanpa izin maafkan Kak Lin yer....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...