12 November 2010

Kelebihan Bulan Zulhijjah

Assalamualaikum :D
Selalu kita citer pasal masakan, apa salahnya sekali sekala kita muasabah diri dengan mendengar Tazkirah....semoga hati kita lebih tenang setenang air di kali...


KELEBIHAN BULAN ZULHIJJAH SEPULUH HARI PERTAMA. 


Segala Kepujian Dan Kesyukuran Ditujukan Kepada Allah Ta’ala, Salawat Dan Salam Buat Junjungan Nabi Muhammad ‘Alaihis Solatu Was Salam Dan Buat Keluarga Dan Sahabat Baginda. 


Imam Al Bukhari Rahimahullah Meriwayatkan Daripada Ibnu ‘Abbas Radhia Allah ‘Anhuma Bahawa Baginda Nabi Salla Allah ‘Alaihi Wa Sallam Bersabda : 

“Tiada Suatu Haripun, Amalan Kebaikan Padanya Mempunyai Kelebihan Melainkan Pada Hari-Hari Ini – Iaitu Sepuluh Hari Zulhijjah-”. Para Sahabat Baginda Bertanya : “Apakah Juga (Pengecualian Itu) Termasuk Jihad Pada Jalan Allah ?” .

Ujar Baginda : “Tidak Juga (Termasuk) Berjihad Pada Jalan Allah Kecuali Bagi Seorang Yang Keluar Dengan Jiwa Raga Dan Hartanya Dan Tidak Membawa Pulang Apa-Apa Pun”. 

Imam Ahmad Rahimahullah Meriwayatkan Dari Ibnu ‘Umar Radhia Allah ‘Anhuma Bahawa Baginda Salla Allah ‘Alaihi Wa Sallam Bersabda : “Tiada Suatu Haripun, Amalan Kebaikan Padanya Mempunyai Kelebihan Melainkan Pada Hari-Hari Sepuluh Zulhijjah Ini, Oleh Kerana Itu Perbanyakkanlah Padanya Tahlil (La Ilaha Illa Allah) , Takbir (Allah Akbar) Dan Tahmid (Alhamdu Lillah)”. 

Ibnu Hibban Di Dam Kitab Sahihnya Meriwayatkan Dari Jabir Radhia Allah ‘Anhu Bahawa Baginda Salla Allah ‘Alaihi Wa Sallam Bersabda : “Seutama-Utama Hari Adalah Hari ‘Arafah”. 


Note:-
Pagi Ni Kak Lin Nak Pergi Ke Kluang Utk Mengambil Anak2 Kak Lin Balik Dari Asrama.   Cuti Sekolah Ni, Cerialah Balik Rumah Kak Lin. Asyik2 Kak Lin Pandang Muka Laling....Laling Pandang Muka Kak Lin.....Nasib Baik Laling Tak Jemu Memandang Muka Kak Lin Ni....Ampun! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...