Assalamualaikum :D
Walaupun agak lewat Kak Lin juga ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Tahun Baru 2012 khas buat rakan-rakan blog dan sahabat handai yang dikasihi dan disayangi. Maaf jikalau seandainya ada terlanjur kata, terguris hati sepanjang setahun Kak Lin berblog..... Kita ni manusia biasa yang kadang kala tidak lari dari melakukan kesalahan dan kesilapan....
Ayam Cencaluk ni sedap dan amat menyelerakan....kenalah pada selera anak-anak Kak Lin....lebih-lebih lagi bila di makan dengan nasi panas...pasti tak cukup sepinggan! hehehehe.... Terimakasih CMG yang senantiasa kereatif dengan resepi2 baru.
AYAM CENCALUK
Resepi : Mat Gebu
Sumber : LinRosly
Bahan2:
8Ulas Bawang Merah*
3Ulas Bawang Putih* (*Dihiris Halus)
600Gram Dada Ayam - Potong Sederhana Kecil
1/2Cawan Cencaluk - Toskan Airnya
3Helai Daun Limau Purut
1/2Cawan Jus Asam Jawa
3Biji Limau Kasturi - Ambil Jusnya
2Camca Besar Gula
2Biji Cili Merah - Dihiris
2Biji Cili Hijau - Dihiris (Kak Lin Tambah Cili Padi)
8Biji Bawang Merah*
2Cm Kunyit Hidup*
3Batang Serai - Dihiris Halus* (*Dikisar Halus)
1Cawan Air
Cara2:
1.Panaskan minyak dalam kuali (anggaran 11/2 cawan), goreng hirisan bawang merah dan bawang putih hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan. Keluarkan minyak tadi dan tinggalkan 1/2 cawan. Tumis bahan-bahan kisar sehingga harum dan pecah minyak. Gunakan api sederhana.
2.Masukkan ayam, cencaluk dan daun limau purut. Gaul rata. Masukkan air asam dan tambah gula dan juga air, kacau dan biar mendidih. Masukkan sebahagian bawang merah dan bawang putih yang digoreng tadi juga hirisan cili merah dan hijau. Kacau rata-rata.
3.Perlahankan api dan renih hingga ayam masak dan pekat. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi, kacau dan rasa, jika perlu tambah garam. (Kak Lin tak tambah garam)
assalamualaikum kak lin,
BalasPadamselamat tahun baru gak.. :) ehehe.. lama betul tak datang sini, kak lin pun agak jarang2 dah apdet blog ye.. :) hihihi..
sedap plak nampak ayam cencalok tu, nani tak makan cencalok.. ade je cencalok sebotol dlm peti sejuk tu hari tu mak pegi melaka beli, dia bagi nani sebotol,, tak usik2 pun.. eheheh tapi abg makan gak cencalok cuma jarang2 skali baru dia teringin.. :) heheheh
dah lama teringin nk buat masakan ni tapi belum sampai seru gaknya..hehehe
BalasPadamhurm lain dri yang lain resepi akak kali ni....Insyallah akan dicuba :)
BalasPadamsalam kak Lin..nampak sedap ayam bila msk resepi.biasa cencaluk buat cicah jer..ghupanya blh dipelbagaikn...Leh try ni.
BalasPadamAtie pon kureng gak mkn cencalok ni cam nani..hihi
Assalam Lin.....waaah ayam cencalok..mmg best nih..akak pun suka...dah lama x buat...kena wat semula la kot eh...tempoyak semolor dlm esbok...hehehe
BalasPadamnampak sedap menu kak lin ni tapi kat sini tak ada cencaluk la pulak:)
BalasPadamaslmkum lin.. apa kbr.. masak simple camni yg brtmbah2 nasi..
BalasPadamnyumnyum...mmg sedap ayam cencaluk ni kan kak lin.... :) abih seperiuk nasi klo dpt lauk ni..hhehe
BalasPadamAssalamualaikum...
BalasPadamdatang berkunjung di blog masakan.. ni mesti geng2 Ayu dan Che Mat Gebu...
saya suka cencalok makan gitu je.. hee
terima kasi kongsi resepi.,.menarik... bagan lalang tu dekat sepang. :)
BalasPadamslamat thn baru kak Lin..sedap menu hari ni kak Lin?..nak tumapang semangkuk..boleh?
BalasPadamsalam kak leen..
BalasPadamkecur dibuatnya bila tgk lauk kak leen msk ni... mmg sedap lauk ni kak.. teringat masa sy msk dulu.. anak2 semua suka.. lgpun.. tak perasan pun ada campuran cencalok dlm tu kan? hehe..
p/s: lama betul akak menyepi dulu tu ye? sibuk sgt ye kak?
kreatip betol tuan punya resepi ni ye...siap dengan cencaluk lagi...cemanelah agaknya rasa ayam ni...
BalasPadamAslmkum k.Lin
BalasPadamTumpang jamu mata dg ayam cencaluk k.Lin...sedap mkn dg nasi panas2.