Assalamualaikum :D
Pada mulanya Kak Lin terfikir untuk berhenti daripada berblog....almaklumlah kadang2 kita tidak berkesempatan untuk mengupdate blog, menziarahi blog rakan-rakan yang lain dan ada banyak perkara lain yang perlu diuruskan lagi.... tetapi ada kawan-kawan Kak Lin yang tak bagi Kak Lin berhenti daripada berblog, mereka ingin Kak Lin teruskan berblog walaupun Kak Lin tidak selalu mengupdate blog mereka kata tak mengapa, bila berkesempatan barulah update.....terharunya..... Apapun Kak Lin nak ucapkan ribuan dan jutaan terima kasih kepada mereka terutama rakan-rakan Facebook dan rakan-rakan sepejabat dahulu....
Hari ni Kak Lin masak Cendewan Rangup resepi daripada Izah Daut untuk buat minum-minum petang....ada rasa rempah dan pedas2 sikit sedap! Jom tengok gambar dan resepinya....berapa peratus markah yang harus diberikan ni Izah? hehehehehe
Bahan2:
250 Gm Cendawan Tiram *Kurang Lebih
* Bersihkan Dan Keringkan Cendawan. Jika Cendawan Besar, Boleh Disiat2 Kan.
Ketepikan.
3 Sb Tepung Gandum
3 Sb Tepung Jagung
3 Sb Tepung Beras
Sedikit Lada Sulah
Sedikit Lada Hitam
1 1/2 Sb Serbuk Kari Daging
1 1/2 Sk Garam Halus *Ikut Citarasa
1 Biji Telur
Cara2:
Setelah Dibasuh Cendawan, Ketepikannya. Campurkan Semua Tepung Dan Bahan Perasa Kecuali Telur. Masukkan Ke Dalam Bekas Tapuware Besar Bertutup Dan Tutup Bekas. Goncang2kan Tepung Supaya Semuanya Sebati.
Ketepikan. Pukul Sikit Telur Dlm Mangkuk Besar. Masukkan Ke Semua Cendawan Tadi Ke Dalam Telur. Gaul2 Rata.Kemudian Masukkan Ke Dalam Tapuwre Berisi Campuran Tepung. Goncang2 Dan Goreng Hingga Garing. Cadangan Hidangan: Dihidang Panas2.
assalamualaikum kak lin..
BalasPadamterima kasih sudi try resepi yang tak seberapa saya ni. nampak cantik je sebab akak tak siat cendawan tu kan. klau anak2 saya suh kecil2 sikit. diorg tak suke beso2. hehe.. alhamdulillah bila kena ngan slera akak n anak2..
*IzahDaut*
BalasPadamWalaikumsalam....Terima kasih Kembali...Mmg Akak Tak Siat Pun Cendawan Tu...Sebab Mulut Yang Nak Makan Semua Besau2 Tak Puas Makan Kecik2...HikHikHik
Alahai...my feveret! Makan sepinggan pun tak cukup....
BalasPadam*Amie*
PadamMakan masa panas2 tu yg tak cukup sepinggan....hehehe
Salam Kak Lin..Lama plak rasanya tak main goreng2 cendawan ni...buat minum petang sedap ni cicah ngan sos dan mayonis
BalasPadam*Sue @ Nenie*
PadamWalaikumsalam...semlm anak2 Kak Lin makan cicah dgn sos...berselera tgk dia makan...
salam kak lin..ptg ni sy nak buat cendawan goreng gak..sukee
BalasPadam*AnneRaini*
PadamWalaikumsalam...buat lebih2 Kak Lin nk jugak...:-)
Terimakasih sudi meninggalkan komen.
salam kak leen.........
BalasPadamcendawan grg ni mmg sedapp! kat rumah kalau buat kena buat lebih.. kalau tak ada yg tak cukup.. hehe.. dulu2 suami sy kalau beli cendawan terus beli 1kg.. tp sejak2 uric acid sy agak tinggi masa ujian darah tahunan aritu sy ckp.. jgn selalu sgt beli cendawan.. kekekeke.. teruk tul kan? sendiri takleh mkn paksa2 tak bg beli lak.. kekeke.. sebab apa.. sbb sy suka sgt ngan cendawan2 tu.. tp oleh sebab kesihatan tak mengizinkan.. kenalah kurangkan.. hihi..
kak leen.. betul tu jgnlah tutup blog ni.. sayangggggg.. rasanya.. blog ni dah yg ke 3 yg akak buat kan.. tak usahlah ditutup.. mcm kwn2 lain kata bila sempat barulah update..
*MaDiHa a.k.a Ratna*
BalasPadamBatullah Ratna....Uric acid Kak Lin pun tinggi gak...mmg kena jaga makan...Cik Abg awak tu kan ke leh makan...jgn nak jeles lak...hehehe
Insya Allah Kak Lin tak tutup blog ni...
Terima kasih sudi bagi pendapatan dan komen...muaaaahhhh :-)