11 September 2011

Biskut Raya 2011

Assalamualaikum :D
Biskut Tiga Serangkai Dan Biskut Bunga Tanjug Ini Adalah Resepi Daripada Mak Kak Lin Tersayang.  Kira Jenis Biskut Dulu-Dululah... Yang Pernah Mak Kak Lin Belajar.  Dah Hampir 10 Tahun Mak Tak Pernah Buat Biskut Ni...Tapi Oleh Kerana Anak Sulong Kak Lin Teringin Nak Makan Biskut Ini, Maka Tahun Ni Kak Lin Pulak Yang Mencubanya Dengan Tunjuk Ajar Mak. Hehehhe....Terima Kasih Mak!

Biskut Sarang Semut, Resepi Daripada Sepupu Kak Lin.  Cornflakes Madu Pula Resepi Daripada Rinnchan Fotopages Manaka Biskut Keracis Adalah Resepi Kak Lin Yang Terdahulu Yang Mana Satu Hari Raya Pasti Dah Habis!!

BISKUT TIGA SERANGKAI
Resepi : Mak 
Sumber : LinRosly

Bahan:-
1 Biji Telur
1¼ Cawan Gula
1½ Cawan Mentega
5 Cawan Tepung Gandum
Sedikit Serbuk Vandili
Manik Untuk Hiasan

Cara2:-
1. Pukul Mentega Dan Gula Hingga Kembang. 
2. Masukkan Telur Dan Vandili. Kacau Rata
3. Masukkan Pula Tepung Gandum Sedikit Demi Sedikit.
4. Uli Hingga Menjadi Doh Yang Lembut
5. Bagi Kepada 2 Bahagian. Satu Bahagian Di Campur Pewarna Merah.
6. Tekan Dengan Acuan. 


BISKUT BUNGA TANJUNG
Resepi : Mak 
Sumber: LinRosly

Bahan:-
2 Biji Kuning Telur
1 Cawan Gula Halus
1 Cawan Marjerin
2 Cawan Tepung Gandum
2 Cawan Tepung Jagung
-  Sedikit Esen Pisang

Cara:-
1. Pukul Marjerin Dan Gula Hingga Kembang.
2. Masukkan Kuning Telur Dan Esen Pisang.  Kacau Rata.
3. Masukkan Tepung Gandum Dan Tepung Jagung Sedikit Demi Sedikit.
4. Uli Hingga Menjadi Doh Yang Lembut.
5. Tekan Menggunakan Acuan Dan Bakar.

BISKUT SARANG SEMUT
Resepi : Puan Khalijah  
Sumber: LinRosly

Bahan:-
1 Cawan Gula Halus
1 Cawan Marjerin
2 Cawan Tepung Jagung
1 ½ Cawan Tepung Kastad
1 Cawan Tepung Gandum
3 Biji Kuning Telur
1 Cawan Susu Tepung
- Coklat Urai Secukupnya
- Mangkuk Kertas

Cara:-
1.Gula Dan Marjerin Di Kacau Sampai Rata.
2. Masukkan Kuning Telur. Kacau Lagi Sampai Rata
3. Masukkan Kesemua Tepung Tadi Sedikit Demi Sedikit
4. Masukkan Pula Susu Tepung
5. Uli Hingga Sebati Dan Parut Dalam Mangkuk Kertas.
6. Tabur Coklat Rice Dan Bakar.


CORNFLAKES MADU
Resepi : Rinnchan Fotopages  
Sumber: LinRosly

Bahan:-
325gm Nestle Cornfalke 
250gm Butter
4 Senduk Besar Madu
2 Senduk Besar Bijan
2 Senduk Besar Buah2 Campuran Kering – Tak Bubuh
1 Senduk Almond Cincang – Tak Bubuh
- Coklat Urai Warna Warni – Kak Lin Tambah

Cara:-
1. Cairkan Butter Dalam Periuk. Tak Perlu Sampai Jadi Minyak.
2. Masukkan Madu. Kacau Hingga Rata.
3. Masukkan Cornflake, Buah2 Campuran, Bijan Dan Almond Cincang. Kacau Rata.
4. Sudukan Ke Dalam Papercups Pilihan Dan Bakar Pada Suhu 150 Drj Selama 10min - 15min. Jangan Terlalu Lama Nanti Hangus Pulak. 
 5. Sejukkan Dulu Baru Simpan Dalam Bekas Kedap Udara.


BISKUT KERACIS
Resepi : LinRosly

Bahan:-
8  Cawan Cornflake
1  Cawan Gula Pasir
1  Cawan Kelapa Tin
4  Biji Putih Telor - Great A
1  Cawan Kacang Tanah – Di Panggang Di Gelek Diatas Papan Pengelek
 - Ceri Secukupnya

Cara:-
A. Putih Telor Di Pukul Sehingga Kembang Sambil Di Masukkan Gula Pasir Sedikit Demi Sedikit. Bila Pekat Dan Agak Keras Biarkan Dahulu.


B. Cornflake Di Ramas Dan Digaulkan Bersama-sama Dengan Kacang Tanah Dan Kelapa Tin.  Kemudian Masukkan Bahan (A) Tadi Separuh Daripadanya Dan Gaulkan Sampai Bahan-Bahan Ini Agak Basah.  Jikalau Kurang Basah Tambahkan Lagi Dengan
Putih Telor Yang Di Pukul Tadi.


C. Cedok Dengan Secop Susu Tepung, Kemudian Di Tekan-Tekan Dengan Garpu Sehingga Nipis. Bubuh Ceri Diatasnya Dan Di Bakar Didalam Ketuhar Yang Telah Di
Panaskan.


19 ulasan:

  1. Assalam lin, semua nampak sedap biskut raya, rajinnya mengukis

    BalasPadam
  2. biskut dulu2 ni selalunya mengundag nostalgia.

    BalasPadam
  3. aslmkum lin.. cantk2 biskut lin.. selamat hr raya maaf zahir n batin yer..

    BalasPadam
  4. Selamat hari raya kak lin wah cantik2 biskut akak

    BalasPadam
  5. Asslamualaikum Lin, lama tak datang sini, masih ada kuih raya ke.... tengok biskut di atas tu teringat dulu2 selalu tolong mak buat... selamat hari raya Lin...maaaf zahir & batin.

    BalasPadam
  6. Kak Rosliza :-
    Walaikumsalam. Masa Tu Anak Bujang Lin Ada Kat Rumah..Dia Yg Byk Tolong..

    BalasPadam
  7. Yan:-
    Betul3 Mmg Mengundang Nostalgia...Tahun Ni Membangkitkan Lagi Kenangan Lama...Hehehehe

    BalasPadam
  8. DZana:-
    Walaikumsalam. Tak Secantik Mana Pun. Biasa2 Jer..Maaf Zahir Batin Juga Dari Lin Sekeluarga.

    BalasPadam
  9. Chik Mimi:-
    Selamat Hari Raya Juga Daripada Akak. Maaf Zahir Batin...Biasa2 Jer Tak Secantik Mana Pun..

    BalasPadam
  10. Amie:-
    Walaikumsalam. Dah Lama Ambil Gambar Tapi Tak Sempat Nak Post. Ni Ler Baru Berkesempatan..

    Selama Hari Raya Maaf Zahir Batin.

    BalasPadam
  11. Lin, macam sedap jek biskut keracis tuh...letak cis ke x? Hahhaaa...asal dgr cis jek, igt ada cheese eh.. Apasai ko baru tayang, ada lg ke tak ntah tu...meh kirim sini sikit...nak beraya rumah ko ntah bila laaa..huhu

    BalasPadam
  12. Kak Ummi:-
    Tak Letak Cis...Nama Jer...Itu Hari Tak Sempat Nak Tayang!...

    Segamat - Kuantan Bukan Jauh Pun!..Jomlah Datang Sini...

    BalasPadam
  13. Assalamualaikum Kak Lin,
    waduh tergoda tngk biskut raya yg akak buat...menarik sungguh...ada lagi ke, nak dtng beraya ni..hehehehe...Slmt Hari Raya Maaf Zahir dan Batin buat akak sekeluarga..

    BalasPadam
  14. assalamualaikum

    kak lin ku sayang, ayu singgah malam2 nie..
    kak... selain rindu.. terkejut dengan penampilan blog kak yang baru.. cun sangat2..

    dan.. resepi biskut raya tradisional mmg kena syer bersama2..agar anak2 kita dapat sama2 membuatnya..
    agar tak hilang dik zaman..

    kak...
    hasil tanganmu mantoppppppppp..cun..
    suka ayu belek2 gambar biskut diatas

    BalasPadam
  15. Yatie > Walaikumsalam

    Raya Dah Habis Baru Dapat Reply...Hahahaha.. Biskut Biasa Jer Ni...Biskut Zaman Dulu2..

    Silalah Dtg Rumah...Rumah Kak Lin Senantiasa Terbuka Tak Kira Raya Atau Tidak..

    BalasPadam
  16. Citarasa Rinduan > Walaikumsalam.

    Blog Ni Biasa Jer Ayu, Tak Cun Mana Pun..Anak2 Mmg Suka Biskut2 Mcm Ni...Cantik Dia Org Kata..

    Terima kasih SbbAyu Suka Tgk Biskut Kak Lin Ni...

    BalasPadam
  17. Assalammualaikum Kak lin.. dah lame sy cari resepi biskut dolu2 ni.. mohon share yer. Halalkan sy copy untuk berniaga yer.

    BalasPadam

Terima Kasih...Datang Lagi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...