Sebelum nak citer pasal resepi nak luahkan perasaan dulu...Januari 2010 Kak Lin disahkan menghadapi masalah hati. Beberapa kali buat pemeriksaan darah, hati Kak Lin tetap tak normal! Kak Lin teruskan makan ubat yang doctor bagi dan amalkan makan-makanan kesihatan yang lain alhamdulilah nampaknya hati Kak Lin telah sembuh sepenuhnya. Mulai dari saat ini Doctor suruh Kak Lin menjalani suntikan hepatitis B tetapi macam-macam alasan yang Kak Lin berikan. Almaklumlah dah lama tak kena suntik...takut!
23hb mac, 2011
Sudah hampir setahun lebih masa berlalu...Semalam Kak Lin kena pergi ke Klinik buat pemeriksaan darah untuk urik asid, kolestrol, diabetes dan darah tinggi...alhamdulilah semuanya normal. Kak Lin ke Klinik ditemani oleh suami tersayang..Doctor beritahu suami Kak Lin, Kak Lin belum mendapat suntikan hepatitis B maka semalam dengan tak rela hati terpaksalah Kak lin menjalani satu suntikan hepatitis B untuk dos pertama...huhuhuhu...
Sampai di Pejabat, seorang sahabat baik Kak Lin tolong masakkan air panas dan suruh Kak Lin tuam....Terima kasih pada yang sudi ambil berat.
Kak Lin dah lama tak masak asam pedas...tempohari jalan-jalan kat blog Ratna ternampak ikan tenggiri masak asam pedas. Kebetulan pulak dalam peti sejuk memang ada Ikan tenggiri. Apa tunggu lagi....Jom! Masak! Hehehehe
Bahan2:-
3 ~ 4 keping ikan tenggiri ~ bersihkan
secekak daun kesum
10 biji bendi ~ cuci bersih dan tos JANGAN KERAT LAGI supaya tak berlendir!
2 batang serai ~ diketuk
4 cawan air atau secukupnya
garam secukup rasa
perasa jika suka
1 sudu kecil gula
2 sudu besar asam jawa ~ diramas dengan air ambil jusnya
1 ½ senduk sedang minyak masakBahan2 Dikisar Halus
1 biji bawang besar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup/1 sudu kecil kunyit serbuk
1 inci halia
2 hirisan lengkuas
6 sudu besar cili kisar/ 20 biji cili kering ~ direbus hingga lembut
1 inci belacan (1" x 1")
Cara2:-
1. Panaskan minyak masak. Tumiskan bahan2 kisar dan serai sehingga wangi dan terbit minyak. Masukkan air, air asam jawa dan biar hingga mendidih.
2. Masukkan ikan, garam, perasa serta gula dan masak sekejap. Kemudian masukkan daun kesum. Masa ni barulah kerat pangkal kacang bendi dan terus masukkan ke dalam kuah dan renih sehingga nampak bendi lembut. Biarkan secukup rasa dan bolehlah dihidang.
Salam Lin cayang...waaah keji tau tayang asam pedas tuh...lapor terus akak tengok...adeehhh...
BalasPadamsalam lin,
BalasPadamasam pedas tak kira apa jenis pun memang menjadi feveret kita..huiih..terliur pulak tgk ikan tenggiri ni
Assalam kak lin sedapnya asam pedas tu ,semoga akak sihat ye,take care kak
BalasPadamsalam kak leen...
BalasPadamalamakk.. malu pulak bila orang johor ambik resepi asam pedas orang t'ganu.. hehe.. sedap ke kak? ala kak resepi asam pedas sempoi je tu.. sumer orang pandai masak asam pedas kan....... yg penting kena cukup pedas, masam & masinnya seimbang... asam pedas mmg kegemaran saya kak leen... terliur tengok lauk akak tu... apa2pun t.kasih sudi mencuba..
Assalam Kak Lin...sedapnya asam pedas suka hirup kuah tu...slurppp...hehe btw semoga akak sihat yer..ikut jer nasihat doc kak dan jgn lupa temujanji ngan doc selalu.
BalasPadamtumpang lalu time malam..
BalasPadamwah!!!!!
ikan tenggiri..sedapnya, kalau makan kacang bendir dah cukup kena dgn nasi panas...
boleh tambah 2 kali
PS: kak lin, daku rindu padamu
Salam K.Lin
BalasPadamKbetulan lauk dirumah hari nipun asam pedas ikan...
syukur k.lin dah sihat...sy masih ingat dulu k.lin pernah citer yg k.lin ada msalah kesihtan....moga k.lin terus sihat walafiat.
sypun dah suntik hepatitis B beberapa thn lepas.
Kak Ummi > Walaikumsalam..Hehehe Sekali Sekala Nak Tayang Masak Asam Pedas Tu Apa Salahnya Kak Ummi...Nanti Lin Nak Rasa Masakan Kak Ummi Pulak!
BalasPadamAnim > Walaikumsalam Anim...Fav Kak Lin Juga Ni...Kalau Balik Muar Mesti Cari Asam Pedas Ikan Sembilang!
BalasPadamChik Mimi > Walaikumsalam...Terima kasih Jenguk2 Kak Lin Kat Sini...
BalasPadamMadiHaA > Sedap Tau Asam Pedas Tu...Kadang2 Masakan Ni Ikut Air Tangan! Kalau Semua Bahannya Terasa Mmg Ler Sedap!
BalasPadamNieza > Walaikumsalam. Terima kasih Nieza Ingatkan Kak Lin.
BalasPadamCitaRasa Rinduan > Kalau Rindu Kenalah Selalu Ziarah Kak Lin...Hehehehe. Kak Lin Teringin Sangat Nak Singga Di Restoran Ayu...Insya Allah..
BalasPadamMamasya > Terima kasih Mama...Masih Ingat Kenangan Lama...Hahahaha. Tapi No Tel Tak Ada Lagi Dalam Simpanan Lin..Sebab Telefonnya Dah Di Update...
BalasPadamsedapnya...asam pedassss
BalasPadamassalamualaikum..
BalasPadamk.lin.. nani doakan semoga semua kembali sihat hendaknya ye.. :) rajin2 makan ubat and jalani pemeriksaan.. :)
sedap asam pedas tu..
teringat dlm peti sejuk ada ikan pari slice lom wat apa2 lagi.. nanti leh test wat asam pedas camni.. kann.. :) suka pari asam pedas.. :)
salam kak,
BalasPadamwah! sedapnya asam pedas! lm gak x buat. bese dyg masak dgn ikan pari..tp kalau dah namanya asam pedas, mmglah sedap bangat!...hehe
kak, dyg dh edit resepi nasi goreng tadi. tertinggal kunyit hidup. gambar pun dh upload yg baru. td tersilap upload gambar gara2 nk cepat...
sedapnya asam pedas kak lin...
BalasPadammas suka hirupp kuah tu...arrgghh..sedapnya..
DJ Dayang > Walaikumsalam dan Terima kasih. Dah Lama Kak Lin Teringin Nak Makan Nasi Goreng Tu...Ni Baru Terjumpa Resepinya.
BalasPadamMas > Walaikumsalam...
BalasPadamKak Lin Suka Hirup Kalau Asam Pedas Kurang Minyak...Mmg Sedap!
assalam....salam perkenalan...cantik blog..kemas....suka...tngk...
BalasPadam