28 Julai 2012

Masak Lemak Udang - Azza Elite

Assalamualaikum :D
Hari ini Kak Lin nak kongsi resepi daripada Azza Elite dalam Ketuk-Ketuk Ramadhan baru-baru ini... Resepinya Masak Lemak Udang.  Aduhai! dah berapa hari ni asyik makan lemak-lemak jer.... bertambahlah kolestrol yang sudah sedia ada dalam badan ni....kwang! kwang! kwang!.... :)

MASAK LEMAK UDANG
Sumber : Azza Elite (Ketuk-Ketuk Ramadhan)
Dicuba Oleh : LinRosly 


Bahan2:
1/2 kilo udang hidup - buang kulitnya
bawang merah*
bawang putih*
kunyit hidup*
cili padi*
halia*dikisar berasingan
kentang
susu sejat dairy champ* Kak Lin ganti santan
asam keping
serai
1 sudu minya masak


Cara2:
Tumis bawang merah, bawang putih hingga naik baunya. Masukkan cili padi, kunyit hidup, halia, asam keping, serai, kentang dan santan. Biarkan sampai kentang separuh empuk. Masukkan isi udang dan masak hingga udang masak.

Note: Bahan2 diatas tu Kak Lin pakai agak2 jer...




9 ulasan:

  1. Assalam kak lin, memula tgk kat fb saya ingatkan betik ke apa, rupanya kentang. Oh ada lagi tahun ni ketuk2 ramadhan, saya dok tunggu2 juga tak tak tau kul berapa siarannya heheh.

    Rasanya lagi sedap guna santan kan kak lin dari susu cair ..heheh memandai je

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaikumsalam Rosa,
      Ketuk2 Ramadhan masih ada, waktunya kul 12.00 tghari...Kak Lin suka tgk Artis yg masak tu bukan masakannya...tapi kalau ada masakan yg mudah Kak Lin mencatit gak...hik3

      Padam
  2. Slmt berpuasa k.Lin.sy mmg suka masak lemak kuning....ketam...udang...ikan semua suka.minggu lepaspun ada masak lemak udang..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama2 Selamat Berpuasa, tu laa...Kak Lin pun suka masak lemak...badan pun dah naik berlemak-lemak ni walaupun dibulan puasa...hik3

      Padam
  3. Salam kak lin.. tun nmpk kentang je. kui kui.. ingatkan masakan kentang special td, ada udang duk menyelit rupa2nya.. tun kalau masak lemak ni mmg lajuu je makannyer, lagi2 kalau buat pulak sambal belacan. fuhh.. bagi2 dh lapar.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaikumsalam Tun,
      Udang tu menyorok balik Kentang...hik3 malu nak kuar...hahahaha...sebut sambal belacan ni yg terliur ni dah lama tak makan sambal belacan semenjak Kak Lin kena Gastrik Ulser...

      Padam
  4. salam kak Lin..sama la ngan umah atie,selalu gak msk bersantan ni.Abis camno nk kuruzzzz.hikhik

    Pemanggang ajaib dah post semlm.Nie no trackingnya EM264643873 MY

    Terima kasih kak Lin.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaikumsalam Atie,
      Tu ler pasal...alamat tak kurus laaa...hahaha
      Ok Terima kasih...

      Padam

Terima Kasih...Datang Lagi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...