Assalamualaikum :D
Hari ni Kak Lin cuba2lah buat Kek Karamel...semalam Kak Lin terjumpa resepi dari blog Anna Qawina tapiiii...Kek Karamel yang Kak Lin buat ni tak gebussss....dan tak berapa jadi...adalah sebab2nya......hanya Kak Lin jer yang tau....hahahahaha...Insya Allah lain kali Kak Lin buat pasti gebusssss....Rasanya mmg sedap ni anak2 belum rasa kalau dah rasa pasti dia suruh buat lagi...
KEK KARAMEL
Sumber : AnnaQawina
Dicuba Oleh: LinRosly
KEK KARAMEL
Sumber : AnnaQawina
Dicuba Oleh: LinRosly
(A)-Gula Hangus
2 Sudu Besar Gula - Untuk Buat Gula Hangus
*Tabur Gula Dlm Loyang. Masak Atas Api Perlahan. Biar Gula Hangus Dan Bertukar Perang.
*Ketepikan Dulu - Gula Tersebut Akan Mengeras Dan Bunyi Macam Kaca Pecah.
(B)-Bahagian Atas
1 Cawan Susu Cair
1 Cawan Susu Pekat Manis
1 Sudu Teh Esen Vanilla
3 Biji Kuning Telur
2 Biji Telur - Putih Dan Kuning
140 Gram Tepung Gandum - Ayak Bersama Baking Powder
70 Gram Gula Kastor
3 Biji Kuning Telur
135 Ml Air Biasa
1 Sudu Teh Baking Powder
45 Ml Minyak Masak - Kak Lin Guna Minyak Jagung
2 Sudu Besar Susu Pekat Manis
(D)-Merinque
6 Biji Putih Telur
70 Gram Gula Kastor
1 Sudu Teh Krim Of Tartar
Sediakan Bahan (A) Dahulu. Ketepikan.
Kacau Semua Bahan (B) Perlahan2...Jangan Berbuih2 Nanti Tak Jadi Karamelnya.
Tapis Bahan (B) Tadi Dalam Loyang Gula Hangus (A) Tadi. Ketepikan.
Pukul Bahan (C) * Campurkan Semua Sekali Dan Pukul Guna Senduk Jer. Ketepikan.
Pukul Bahan (D) Sampai Jadi Kembang Dan Bila Kita Angkat Dia Tak Jatuh (Meringue)
Campurkan Adunan (C) + (D) Dan Gaul Dengan Senduk Hingga Sebati. Jangan Terlebih Kacau. Agak2 Bercampur Sebatinya.
Bahagi Kepada Beberapa Bahagian Dan Letak Warna And Paste. Jika Suka.
Masukkan Kedalam Loyang Yang Ada Gula Hangus Dan Karamel Tadi (A) + (B) Selang Seli Warna. Letak Ditengah2 Loyang. Adunan Kek Akan Terapung.
Bakar Cara Double Boiling (Loyang Kek Berada Didalam Loyang Berisi Air Panas) Selama 1 Jam 10 Minit Dengan Suhu 175C Dgn Menggunakan Api Bawah Dahulu Selama 40 Minit, Kemudian Api Atas Bawah Sehingga Masak. * Boleh Juga Menggunakan Api Atas Bawah Tetapi Guna Suhu 160C / 170C Sahaja. (Bergantung Pada Oven Masing2 Juga Ya)
Jika Tak Pasti Karamel Dah Masak Ke Belum Boleh Tambah Lagi Masa Membakar Lebih Kurang 10 Minit. Bila Masak Angkat. Rehatkan Selama 25 Minit / Setengah Jam Baru Terbalikkan Kek Yang Di Bakar Tadi. Masa Ni Dah Agak Sejuk Senang Nak Kuarkan Kek. Masukkan Dalam peti Sejuk 1 Jam Dan Lepas tu Makan Sejuk2 Lebih Sedap Semalaman.
aslmkum klin.. kek fav saya ni.. dah bk kali juga buat.. nmpk cantik jer warna warni.. knp tak gebu tu.. hihihi.. nak buzybdy pulak ...
BalasPadam*DZana*
PadamWalaikumsalam. Mmg sajer tak buat gebu2 kang kalau gebu2 sangat ramai pulak peminatnya....hik3 Sajer gurau....Kak Lin tersalah teknik melapis tu...hahahaha
Terima kasih DZana. Muaaahhhh.
asslm kak Lin...nk puji2 ni..hehehe...cantik sgt kek tu...cmne yer nk buat kaler2 tu cmtu...molek belang2nya...
BalasPadam*QasehHoney*
PadamWalaikumsalam. Jgnlah puji lebih2 kang terang kang tak turun2 hik3 pada KakLin kurang cantik warna tu dan termasuk kat Karamelnya...hehehe...mcm buat Kek Belang jer susunan warna tu...
Terima kasih QasehHoney. Muaaaahhh...
Salam k.Lin.dah 2..3 X masuk rumah k.lin ni sbb dr jauh nampak dah kek karamel tp bila dkt ada lauk ayam.ni baru nampak kek. kek karamel mmg sedap...teringin nak buat lagi entah bila....
BalasPadam*Mamasya*
PadamWalaikumsalam. Terima kasih Mama...Kek Karamel tu mmg sedap....Tapi nak makan banyak tak boleh kang tersangkut kat hospital...hari ni kena check darah dan gasterik...
Terima kasih MamaSya. Muaaahhhhh....
Assalam kak Lin..tgk dari warna belang kek ni menarik dah kak...kat mana yg silapnya tu? saya suka kek karamel ..buat hari tu sampai setgh loyang saya jer yg mkn..haha mana tak bam bam..:)
BalasPadam*Nieza*
PadamWalaikumsalam. Warna jer menarik...ada silapnya tu...warna dah termasuk kat Karamel...hehehe. Mmg sedap tapi Kak Lin tak boleh makan byk2..huhuhuhu
Terima kasih Nieza. Muaaahhhh....
Assalamualaikum Kak Lin sayang...
BalasPadamnampak cantik aje kek karamel tu... meriah warnanya, tabik springlah kat Kak Lin yang rajin mengekek!
*Amie*
PadamWalaikumsalam...Hehehehe siap tabik spring lagi tu...Kak Lin ni tidaklah rajin sangat mengekek sbb teringin nak merasa tu yg sajer rajin2kan...selalu tgk gambar jer mana leh tahan...kihkihkih
Terima kasih Amie. Muaaaahhhh.....
Kak Lin, tak gebusss pun tak pe.. Janji sodappp..hehehe Cantinya belangnyaaa tu...
BalasPadam*Naz/Nadz*
PadamSodap mmg sodap...walaupun cantik tapi ada comot sikit..hehehe
Terima kasih. Muaaahhhh.....
salam..lama betul saya tak baking karamel kek ti, tapi dulu yang pernah di cuba versi Kak yani dari MyR..yang versi kalerful macam ni belum pernah cuba lagiiii....
BalasPadam*Sue@Nenie*
PadamWalaikumsalam. KakLin ni pun buat2 rajin sebab teringin nak merasa...mmg sedap walaupun tak gebus janji boleh makan...hehehe
Assallamualaikum kak Lin..
BalasPadamdatang lagi ni..hehehe.. Tq ye kak atas ucapan akak pada Naz kat blog Naz tu..
*Naz .Nadz COSK*
PadamWalaikumsalam. Terima kasih sudi datang...Terima kasih kembali...
assalam kak leen...
BalasPadamkek ni tak boleh mula buat.. bila dah buat rasa nak buat lagi & lagi.. hehe...
p/s: kotak komen akak pun dah ada tempat klik reply mcm kat blog ratna aritu... akak buat ke atau dia jadi sendiri mcm sy ritu? hehe..
*Ratna*
PadamWalaikumsalam. Tu ler pasal ni gatal jer tangan nak buat lagi...hehehehe.
Kak Lin cuba klik2 kat setting blog lepas tu tiba2 terjadi pulak tanda reply tu...alhamdulilah...